Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, καθώς η αμερικανική Κυβέρνηση έδωσε εντολή για την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από την Ουάσινγκτον και το Σαν Φρανσίσκο, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου.
Η κίνηση αυτή ακολούθησε τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας για την ανάμιξή της σε κυβερνοεπιθέσεις κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών, με σκοπό να βγει νικητής ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος δεν έχει αρκετά στοιχεία για την απόδειξη των κατηγοριών.
«Οι κυρώσεις εφαρμόζονται σε άτομα που συμμετείχαν σε «παραποίηση, τροποποίηση, ή προκάλεσαν υπεξαίρεση πληροφοριών με σκοπό ή αποτέλεσμα να εμποδίσουν ή να υπονομεύσουν την εκλογική διαδικασία» επισημαίνει το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Οι Ρώσοι διπλωμάτες πρέπει να εγκαταλείψουν το αμερικανικό έδαφος μέσα σε 72 ώρες.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε έξι Ρώσους αξιωματούχους και πέντε φορείς συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών της Ρωσίας, ενώ κλείνει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.
Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτό, διεμήνυσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».
Κρεμλίνο: Δεν έχουμε καμία σχέση
Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στην υπόθεση. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επίσης τόσο από τη αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας CIA όσο και από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA).
«Αν υπήρχε θέμα ζήτημα κυβερνοεπίθεσης η NSA θα το γνώριζε, και επίσης θα ήξερε και τον αποστολέα αλλά και τον παραλήπτη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ray McGovern, πρώην αναλυτής της CIA.