Επιτροπή νομικών εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι διώξεις από την τουρκική κυβέρνηση χιλιάδων δασκάλων, αστυνομικών, στρατιωτικών και δημόσιων λειτουργών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα της Τουρκίας.
«Μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση προχωρούν πέραν αυτού που επιτρέπεται από το τουρκικό Σύνταγμα και από το διεθνές δίκαιο», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είναι γνωστοί ως η Επιτροπή της Βενετίας.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν πως «η μέθοδος της αποκάθαρσης του κρατικού μηχανισμού φαίνεται να χαρακτηρίζεται από αυθαιρεσία».
Ασταμάτητες οι διώξεις στην Τουρκία
Την ίδια ώρα οι διώξεις στη γειτονική χώρα συνεχίζονται κανονικά, καθώς μόνο την Παρασκευή η αστυνομία της Τουρκίας συνέλαβε πάνω από 50 ακαδημαϊκούς που συνδέονται με το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο της έρευνας για ενδεχόμενους δεσμούς με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, η αστυνομία πραγματοποίησε ταυτόχρονες επιδρομές σε 100 διευθύνσεις σε περίπου δέκα επαρχίες, σε μια επιχείρηση εναντίον του ακαδημαϊκού σκέλους αυτού που η Άγκυρα αποκαλεί «Τρομοκρατική Οργάνωση του Γιουλέν».
Το Ανατολή επεσήμανε ότι οι εισαγγελείς έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για συνολικά 87 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταξύ αυτών και του Αμπντουλραχίμ Καρσλί επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, που συγκέντρωσε περίπου 21.000 ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015.