Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας - Τουρκίας: Απειλεί ο Ερντογάν

Δυναμιτίζεται και πάλι το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας, έπειτα από την κράτηση της Αντιπροέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου στο αεροδρόμιο της Κολωνίας.

Η Αϊσενίρ Μπαντσεκαπιλί αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ταξιδιωτικά της έγγραφα, με αποτέλεσμα η αστυνομία του αεροδρομίου να την κρατήσει προσωρινά για λιγότερο από μια ώρα μέχρι βρεθεί λύση.

Το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δράσει, όπως και έκανε, καλώντας τον Γερμανό Πρέσβη στην Άγκυρα να δώσει εξηγήσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο περιστατικό σε ομιλία του την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι εάν οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στην υπόθεση δεν υποστούν κυρώσεις, τότε η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα.

«Δέχεστε και φιλοξενείτε τρομοκράτες αλλά αναγκάζετε την αντιπρόεδρο της Βουλής αυτής της χώρας να περιμένει με τις ώρες στο αεροδρόμιο. Δεν θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε αυτούς; Και μετά λένε τον Ερντογάν δικτάτορα», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ηγέτης.

Εμφανώς εκνευρισμένος ο Ερντογάν, τόνισε στη συνέχεια ότι “η Τουρκία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα εάν δεν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Πολλοί τρομοκράτες κυκλοφορούν άνετα στην Ευρώπη παρότι η Τουρκία έχει απαιτήσει την έκδοσή τους».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, η Αντιπρόεδρος της Βουλής έχασε το διαβατήριό της και το τουρκικό προξενείο της προμήθευσε με ένα προσωρινό έγγραφο για τη μετακίνησή της. Η γερμανική αστυνομία αρχικά δεν έκανε δεκτό το έγγραφο, με αποτέλεσμα η Μπαντσεκαπιλί να αποσυρθεί στο αρμόδιο γραφείο και να ελεγχθεί.

«Δεν δέχονταν το προσωρινό διαβατήριο. Παρότι τους είπα ότι είμαι η αντιπρόεδρος της τουρκικής βουλής και βουλευτής, εκείνοι μου απάντησαν ότι “αυτό δεν μας ενδιαφέρει”. Τότε πήγαν εμένα και την αδελφή μου στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου όπου μας κράτησαν για 45 λεπτά παρότι τους είπαμε ότι θα χάναμε το αεροπλάνο. Ήμουν έξαλλη», δήλωσε η ίδια στα τουρκικά ΜΜΕ. Μάλιστα, δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην ΕΕ λέγοντας πως «”αυτή είναι η Ευρωπαϊκή σας Ένωση; Δεν θέλουμε τέτοια Ε.Ε” τους φώναξα και αυτοί με απείλησαν για να σωπάσω».

Η τουρκική Βουλή χαρακτήρισε απαράδεκτο το συγκεκριμένο επεισόδιο και το καταδίκασε επισήμως.