Αντεγκλήσεις και έντονες αντιπαραθέσεις για το Κυπριακό στο Εθνικό Συμβούλιο Κύπρου

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε, εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο Κύπριος πρόεδρος δέχθηκε έντονη κριτική για την απόφασή του να συμφωνήσει σε πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη χωρίς να απαιτήσει την εκ των προτέρων συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χάρτη. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κόμματα που εκφράζουν τον μεσαίο χώρο και απαρτίζονται από (το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους) απείλησαν με αποχώρηση, καθώς ζήτησαν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή»:

-Να αποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το αίτημά τους για αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διεθνή διάσκεψη διά της οποίας να αποτυπώνει με αδιαμφισβήτητη σαφήνεια τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς όσον αφορά στην πραγματοποίηση διάσκεψης για την Κύπρο, ήτοι, τις προϋποθέσεις, τη σύνθεση, το χαρακτήρα, το περιεχόμενο αυτής κτλ.

-Να σεβαστεί ο ΠτΔ τον συνδιαβουλευτικό χαρακτήρα του Σώματος.

-Να μεταβεί το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου, όπου και θα κριθεί το μέλλον της Κύπρου.

Η συνεδρίαση διήρκησε 2,5 ώρες και μετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους και ο Πρόεδρος των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης. Δεν συμμετείχε το ΕΛΑΜ (σ.σ. η Χρυσή Αυγή Κύπρου) το οποίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή του από το Σώμα.