Ιταλία: Στο 55,22% η προσέλευση στις κάλπες για το δημοψήφισμα

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ιταλία και στο κρίσιμο Δημοψήφισμα για το «ναι» ή «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που εισηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι.

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στο 55,22% υπολογιζόταν η προσέλευση στις ιταλικές κάλπες, μέχρι τις 19:00.

Τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν τις πόρτες τους στις 23:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδος).
Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα για το συνταγματικό δημοψήφισμα. Σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες, σε οκτώ χιλιάδες δήμους της χώρας καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο νυν πρωθυπουργός της χώρας, Ματέο Ρέντσι, είχε αρχικά δηλώσει πως, σε περίπτωση επικράτησης του «όχι» θα παραιτηθεί.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.