Απέρριψε το παλαιστινιακό ψήφισμα ειρήνευσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Απερρίφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το παλαιστινιακό ψήφισμα σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Το παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος χρειαζόταν εννέα θετικές ψήφους για να εγκριθεί αλλά έλαβε οκτώ υπέρ, δύο ψήφους κατά, ενώ υπήρξαν και πέντε αποχές.

Η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, τα τρία μόνιμα μέλη του Συμβουλίου υποστήριξαν το ψήφισμα. Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν, επίσης, η Αργεντινή, το Τσαντ, η Χιλή, η Ιορδανία και το Λουξεμβούργο. Η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκ των πλέον στενών συμμάχων του Ισραήλ, καταψήφισαν. Από την διαδικασία απείχαν η Λιθουανία, η Νιγηρία, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα και η Βρετανία.

Το κείμενο περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, μια ειρηνευτική συμφωνία εντός δώδεκα μηνών και την αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη πριν από το τέλος του 2017.

Η νέα παλαιστινιακή πρωτοβουλία έρχεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την αύξηση της βίας και την αποτυχία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, μετά την κατάρρευση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.