"Προειδοποιητικές βολές" Ερντογάν εναντίον της Ε.Ε: Θα σας στείλω 3 εκατ. πρόσφυγες

Σε νέες απειλές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι θα την “πνίξει” με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

“Μην μας πιέζετε, μην μας απειλείτε. Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι πύλες των συνόρων θα ανοίξουν”, είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε γυναικείες οργανώσεις.

«Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες εμείς τους δίνουμε τροφή. Τι θα συμβεί αν ανοίξει τις πύλες η Τουρκία; Αν προχωρήσετε ακόμα περισσότερο με τις αποφάσεις σας, οι συνοριακές πύλες θα ανοίξουν», είπε ο “Σουλτάνος”, προσθέτοντας ότι “εμείς δεν σηκώνουμε απειλές».

Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «εμείς έχουμε τρία εκατομμύρια πρόσφυγες στο έδαφός μας, έχουμε δώσει 15 δισ. και η Ευρώπη δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Ούτε εγώ ούτε ο λαός μου δεν θα επηρεαστεί από αυτές τις ξεκάθαρες απειλές. Δεν μας νοιάζει ακόμα και αν όλοι ψηφίσετε “ναι” στο ψήφισμα».

Καταλήγοντας ο Ερντογάν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όταν 50.000 μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο συνοριακό πέρασμα του Καπίκουλε (στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα) φωνάξατε βοήθεια. Αρχίσατε να αναρωτιέστε: “Τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της;”. Ακούστε με καλά. Εάν προχωρήσετε περαιτέρω, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Βάλτε το καλά στο μυαλό σας».

Η απάντηση από το Βερολίνο

“Οι απειλές” κατά της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες «δεν οδηγούν πουθενά», ήταν η απάντηση του Βερολίνου λίγη ώρα μετά από τις νέες προειδοποιητικές βολές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη.

Την παραπάνω δήλωση έκανε την Παρασκευή η εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

«Θεωρούμε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση ως κοινή επιτυχία και τη συνέχιση της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας προς το συμφέρον όλων των πλευρών…Απειλές και από τις δύο πλευρές δεν οδηγούν πουθενά», δήλωσε η Ούλρικε Ντέμερ.

Οι νέες απειλές του Ερντογάν ακολούθησαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την ένταξή της στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προηγήθηκαν οι απειλές του Γιλντιρίμ

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ε.Ε. έχει προκαλέσει την οργή της Άγκυρας. Λίγες ώρες μετά την απόφαση της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι μπορεί να πλημμυρίσει μετανάστες.

“Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Την απόφαση για το “πάγωμα” των συνομιλιών έλαβε νωρίτερα την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.