Παράταση των κυρώσεων στη Ρωσία αποφάσισαν οι G6 - Με ένα φιλί είπαν αντίο Ομπάμα-Μέρκελ

Παρατείνονται για ακόμη έναν χρόνο οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, όπως αποφάσισαν σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι Σύνοδο κορυφής των G6, η Γερμανίδα Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b1

Από πλευράς Κρεμλίνου, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι δεν έχει προκαθοριστεί συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα, στην επερχόμενη Σύνοδο στο Περού, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται μία συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σήμερα στην γερμανική πρωτεύουσα ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο πολυμερών οργανισμών όπως το ΝΑΤΟ και να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, αναφέρει σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b11

Αυτή η κοινή θέση τους ανακοινώνεται μετά την εκλογική νίκη στις ΗΠΑ του ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του πως, αν η Ρωσία επιτεθεί σ’ ένα μέλος του ΝΑΤΟ, αυτός θα εξετάσει αν η χώρα στόχος είχε εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις της, πριν της παράσχει στρατιωτική βοήθεια.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να εργασθούν συλλογικά για να προωθήσουν τη διατλαντική ατζέντα, ιδιαίτερα για να φέρουν τη σταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και για να εξασφαλίσουν τη διπλωματική διευθέτηση των συγκρούσεων στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Λευκός Οίκος και προσθέτει ότι «οι ηγέτες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει το να συνεχιστεί η συνεργασία μέσω πολυμερών θεσμών, περιλαμβανομένου του ΝΑΤΟ».

%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%ba%ce%b5%ce%bb-%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b12

Νωρίτερα η Γερμανίδα καγκελάριος υποδέχθηκε τόσο τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

obama_merkel_18

may_merkel

hollande_merkel

rentsi_merkel

rahoi_merkel

Χθες το βράδυ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών Μπαράκ Ομπάμα και Άνκελα Μέρκελ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επανειλημμένα τη βαθιά του εκτίμηση για τη Γερμανίδα καγκελάριο και εξήρε τις σχέσεις με έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο εταίρο, όπως η Γερμανία και δη σε δύσκολους καιρούς. Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαμένει στο ιστορικό ξενοδοχείο Adlon, κοντά στην πύλη του Βραδενβούργου. Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια σε ολόκληρο το κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου δεν λειτουργεί το μετρό, ενώ απαγορεύεται ακόμα και το παρκάρισμα των αυτοκινήτων, η δε είσοδος και έξοδος όσων διαμένουν στο ίδιο το ξενοδοχείο απαγορεύεται όταν βγαίνει ή μπαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος προς μεγάλη απογοήτευση των ενοίκων.

Το μενού του δείπνου, που ακολούθησε στην καγκελαρία μετά τη συνέντευξη Τύπου χτες το βράδυ, περιείχε παραδοσιακά γερμανικά εδέσματα, όπως ψητό χοιρινό, κότσι χοιρινού και λουκάνικα Νυρεμβέργης, τα οποία συνοδεύτηκαν φυσικά με μπύρα και γερμανικό κρασί. Παραδοσιακή μηλόπιτα (Apfelstrudel) σερβιρίστηκε για επιδόρπιο.

Στο δείπνο που παρέθεσε η ‘Αγκελα Μέρκελ παρακάθησαν προσωπικότητες, οι οποίες συνέβαλαν ιδιαίτερα στις διατλαντικές σχέσεις. Μεταξύ αυτών ήταν ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας Νρτάνιελ Μπάρενμπόϊμ και ο Γερμανός προπονητής της αμερικανικής ομάδας ποδοσφαίρου Γιούργκεν Κλίνσμαν, ενώ από αμερικανικής πλευράς η σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα για θέματα ασφάλειας Σούζαν Ράις και ο Αμερικανός Πρέσβης στο Βερολίνο Τζον Έμερσον.

Μετά τη λήξη των εργασιών η Μέρκελ συνόδευσε τον Ομπάμα μέχρι την έξοδο για να επιβιβαστεί τη προεδρική λιμουζίνα και τον αποχαιρέτισε με ένα φιλί.

smile

ovama-main