Την απόσχιση της Σμύρνης ζητά Τούρκος βουλευτής

Tην απόσχιση της Σμύρνης από το τουρκικό κράτος, προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. ζήτησε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Αλί Γιγίτ. Αντιδρώντας στις επίσημες δηλώσεις που γίνονται τελευταία από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση εναντίον της Ε.Ε., ο κ. Γιγίτ υποστήριξε τα εξής:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών προκαλούν.Λένε ‘δεν θέλουμε την Ε.Ε.’ Περιμένουμε 57 χρόνια έξω από αυτή την πόρτα. Κάναμε εκατοντάδες μεταρρυθμίσεις για να μπούμε στην Ε.Ε. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε Ευρωπαίοι. Ειδικά οι Σμυρναίοι είναι ακόμη πιο έτοιμοι. (H Σμύρνη) Είναι η πόρτα που ανοίγει προς τη δημοκρατία και την Ευρώπη. Γι’ αυτό λέμε κάποιες φορές ‘αν χρειαστεί η Σμύρνη να αποσχιστεί’, αλλά δεν το θέλουμε. Θέλουμε να ζήσουμε όλοι μαζί. Προσπαθούμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Οι δημοκράτες, οι διανοούμενοι, οι μοντέρνοι άνθρωποι που ζουν στην Τουρκία είναι έτοιμοι να γίνουν Ευρωπαίοι».

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, ο Αλί Γιγίτ αναγκάστηκε να ανασκευάσει με γραπτή δήλωσή του, λέγοντας ότι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο και ότι εννοούσε άλλο.