Ο απόηχος της εκλογής Τραμπ: "Μουδιασμένη" η Ευρώπη - Αισιοδοξία από τη Μόσχα- Πανηγυρίζει η Λεπέν

“Παγωμένη” παρακολουθεί η Ευρώπη τα αποτελέσματα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη νίκη του Ντόναλτ Τράμπ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

«Μετά το Brexit ένα κύμα διαμαρτυρίας και στην Αμερική έφερε τελικά τον Τραμπ στον Λευκό Οικο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως οι δεσμοί ΗΠΑ- ΕΕ είναι βαθύτεροι από οποιαδήποτε αλλαγή στην πολιτική και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, ανακαλύπτοντας ξανά τη δύναμη της Ευρώπης».

%ce%bc%ce%bf%ce%b3%ce%ba%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b9

Οι πρώτες αντιδράσεις από το Βερολίνο εκφράσθηκαν από το στόμα της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία έκανε λόγο για «τεράστιο σοκ». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι «πιστεύω ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Παράλληλα επισήμανε ότι «δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση». Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων της Γερμανίας υποστήριξε ότι μετά την εκλογή Τραμπ η αβεβαιότητα στην οικονομία είναι τεράστια.

Από την πλευρά του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα παραμείνει σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά “θα πρέπει να δουμε την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος” και πρόσθεσε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί η θέση των ΗΠΑ σχετικά με την κλιματική αλλαγή, την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και το θέμα της Συρίας.

Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν συνεχάρη μέσω του Twitter «τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και τον ελεύθερο αμερικανικό λαό». Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία είχε τη θέση «οτιδήποτε εκτός της Χίλαρι Κλίντον» κατά τη διάρκεια της αμερικανικής προεδρικής εκστρατείας πανηγυρίζει μαζί με τους οπαδούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

%ce%bb%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bd

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να συγχαρεί τον Ντ. Τραμπ για την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν την προτίμηση του αμερικανικού λαού και η Τουρκία σέβεται την επιλογή τους».

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα ελπίζει πως θα υπάρξει ένας πιο εποικοδομητικός διάλογος με τις ΗΠΑ τώρα που εξελέγη ένας νέος πρόεδρος, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Συγκεκριμένα ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της ρωσικής Δούμας και στενός σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε πως το κοινοβούλιο θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Κίριλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, δήλωσε από την πλευρά του ότι πιστεύει πως η προεδρική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις. «Μια αμερικανική εξωτερική πολιτική με λιγότερες αντιπαραθέσεις θα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για το κοινό (ρωσο-αμερικανικό) εμπόριο και τις επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Russian Direct Investment Fund, σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές γρήγορα θα ανακάμψουν «όπως συνέβη και μετά την ψήφο του Brexit».