“Έχασε την μιλιά του”, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ο Φρανσουά Ολάντ όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος τον ενημέρωσε για το αίτημα του Έλληνα Πρωθυπουργού να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία. Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις της σελίδας 512 του βιβλίου «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά», για το μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου, ένα 24ωρο μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα, η Le Figaro αναφέρει:
«Πριν καλά καλά βγει στα βιβλιοπωλεία στη Γαλλία το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων Gérard Davet και Fabrice Lhomme για τον Ολάντ, τα ελληνικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταφράζουν κάποια αποσπάσματα. Πράγματι, στη σελίδα 512 του βιβλίου με τίτλο “Ένας Πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά” μαθαίνουμε για “ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον Φρανσουά Ολάντ” στις 6 Ιουλίου 2015, δηλαδή την επόμενη ημέρα από το δημοψήφισμα που διοργάνωσε και κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ρώσος Πρόεδρος πληροφορεί τον Γάλλο ομόλογό του για μια συζήτηση που είχε με την Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση του είχε ζητήσει “να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν υπήρχε εκτυπωτήριο στην Ελλάδα”. Η συνέχεια της συζήτησης και η απάντηση του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έμεινε άφωνος και διερωτήθηκε για τον λόγο για τον οποίο του έγινε αυτό το τηλεφώνημα, δεν ενδιαφέρει τον ελληνικό Τύπο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πως ανακαλύπτουν στην Ελλάδα ότι ο πρωθυπουργός τους ήταν πράγματι αποφασισμένος να βγάλει τη χώρα από την Ευρωζώνη, με τη βοήθεια της Μόσχας, την ώρα που οι Έλληνες ήθελαν οπωσδήποτε να παραμείνουν στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
Διαβάζουμε έτσι στα ενημερωτικά σάιτ ότι “ο Φρανσουά Ολάντ αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα”. Στο περιβάλλον του πρωθυπουργού της Ελλάδας η αμηχανία είναι έκδηλη. Διαβεβαιώνουν ότι “αυτό το θέμα ποτέ δεν συζητήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κοινή αντίληψη των δύο ηγετών είναι πως η μοναδική προοπτική για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη”. Μια παρτίδα πόκερ για το ποιος είναι ψεύτης ξεκίνησε μεταξύ Αθήνας, Μόσχας και Παρισιού. Στην Ελλάδα, η πολεμική που προέρχεται από αυτό το πραγματικά εκρηκτικό βιβλίο δεν θα καταλαγιάσει τόσο εύκολα».