Στροφή προς την Αφρική κάνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική μετανάστευση προς την Ευρώπη. Η Άγκελα Μέρκελ ολοκληρώνει σήμερα μία εργάσιμη εβδομάδα αφιερωμένη στην Αφρική και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης προς την Ευρώπη ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τις συρράξεις και την αθλιότητα. Η ολοκλήρωση αυτού του διπλωματικού μαραθωνίου, που την έφερε στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Αιθιοπία, γίνεται με τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμάντου Μπουχάρι σήμερα στο Βερολίνο, αφού προηγήθηκε χθες ο ηγέτης του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί.
Τη στιγμή που η Γερμανία, η πρώτη ευρωπαϊκή οικονομία, παραμένει ο νο.1 προορισμός των αιτούντων άσυλο, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, η Γερμανίδα Καγκελάριος θεωρεί ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος της μαζικής εξόδου των αφρικανικών πληθυσμών περνά από τη αύξηση της βοήθειας προς τις αφρικανικές χώρες.
Το διακύβευμα είναι σημαντικό για την Άγκελα Μέρκελ: μετά από δύο διαδοχικές εκλογικές ήττες, ως τιμωρία για την πολιτική των ανοικτών θυρών που έφερε περί το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες τον περασμένο χρόνο στη Γερμανία, η καγκελάριος παραδέχθηκε ότι η Ευρώπη καθυστέρησε να κατανοήσει τις διαστάσεις της μεταναστευτικής κρίσης.
Για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα για την συνομολόγηση συμφωνιών με αφρικανικές χώρες αντίστοιχων με τη συμφωνία του Μαρτίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία: οικονομική βοήθεια έναντι φρένου στις αναχωρήσεις προς την Ελλάδα. «Μια αντίστοιχη συμφωνία πρέπει να υπάρξει κατά προτεραιότητα με την Αίγυπτο, αλλά επίσης και με άλλες αφρικανικές χώρες», είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο η Άγκελα Μέρκελ. Πρόσφατα, επέμεινε στην ανάγκη για μία τέτοια συνεργασία, «διότι η ευημερία των αφρικανικών χωρών είναι προς το συμφέρον των Γερμανών».
«Οι πρόσφυγες βρίσκονται προ των πυλών μας» και η Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, είχε δηλώσει μπροστά στη μαζική εισροή 890.000 προσφύγων το 2015. Οι περισσότεροι προέρχονταν από τη Συρία ή το Αφγανιστάν, αλλά επίσης από την Ερυθραία (13.000), τη Νιγηρία (10.000), χώρα πλούσια σε πετρέλαιο, που πλήττεται ωστόσο, όπως το Καμερούν, η Νιγηρία και το Τσαντ, από τη δράση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Κατά τη διάρκεια της αφρικανικής της περιοδείας τις προηγούμενες ημέρες προειδοποίησε τους υποψήφιους πρόσφυγες και μετανάστες για τους κινδύνους που τους περιμένουν εάν ξεκινήσουν το εγχείρημα:«η διακίνηση ανθρώπων πρέπει να σταματήσει, πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο».