Φιρμάνι τρόμου από το ISIS: Καλεί νέους να ανατιναχτούν σε ευρωπαϊκές πόλεις

Στην υιοθέτηση μιας νέας τακτικής προκειμένου να προσηλυτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς στις τάξεις του προχωρεί το Ισλαμικό Κράτος το οποίο σύμφωνα με τις βελγικές αρχές καλεί νεοσύλλεκτους να παραμείνουν στις ευρωπαϊκές πόλεις όπου βρίσκονται και να ανατιναχτούν. «Οι νέοι άνθρωποι πλέον δεν καλούνται (σ.σ. από ισλαμικό κράτος) να πολεμήσουν στην Συρία, αλλά καλούνται για να πραγματοποιούν επιθέσεις στη χώρα τους,” αναφέρει η Βελγίδα εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα Eric Van der Sypt, που επικαλείται η εφημερίδα Het Nieuwsblad. Μάλιστα καλεί τους οπαδούς της να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε νοσοκομεία, σχολεία, και πολυτελή θέρετρα στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον Van der Sypt, αυτή είναι μια νέα τάση, μια νέα τακτική” από ισλαμικό κράτος το οποίο προκαλεί «σοβαρή ανησυχία» και πρόσθεσε ότι οι ανήλικοι επηρεάζονται πολύ εύκολα και ως εκ τούτου ριζοσπαστικοποιούνται από τρομοκράτες ακόμα ευκολότερα και υπογράμμισε ότι “δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αλλά ακόμα και αν συλληφθούν, είναι δύσκολο να τιμωρήσεις ανηλίκους”.

Μία άλλη πρακτική στην οποία καταφεύγει το ISIS για να στρατολογήσει κομάντος αυτοκτονίας είναι οι προσλήψεις νέων.

Η πρόσληψη των νέων τζιχαντιστών γίνεται συνήθως μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και στόχος του ισλαμικού Κράτους στο Βέλγιο είναι αγόρια και κορίτσια ηλικίας 16-17 ετών, δήλωσε ο Van der Sypt. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τον γιο του βελγικού ιμάμη Shayh Alami, η υπόθεση του οποίου έγινε πρωτοσέλιδο το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Ο έφηβος παραδέχτηκε ότι είχε προσληφθεί από τον ισλαμικό κράτος και σχεδίαζε επίθεση εναντίον χριστιανών στο βελγικό έδαφος. Ο έφηβος συνδέθηκε με το ISIS και προσλήφθηκε από τον Rachid Kassim, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι συνδέεται με τη δολοφονία του πατέρα Jacques Hamel στο βόρειο τμήμα της Saint-Etienne-du-Rouvray τον Ιούλιο.Επίσης, συνδέεται με τις γυναίκες που φέρεται να σχεδίαζαν επίθεση στον πολυπληθέστερο σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού Gare de Lyon, το Σεπτέμβριο.

Η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες έχει κλονιστεί από μια σειρά βίαιων επιθέσεων που πραγματοποιούνται από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Οι μεγαλύτερες απώλειες από τέτοιου είδους επιθέσεις ήταν τον Νοέμβριο του 2015, όταν τουλάχιστον 130 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Παρίσι. Τον Μάρτιο, διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας χτύπησε το σταθμό του μετρό στο αεροδρόμιο Zaventem και Maelbeek στις Βρυξέλλες. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 31 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλα. Ο σταθμός είναι κοντά στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Η τραγωδία στη Νίκαια στις 14 Ιουλίου του τρέχοντος έτους προκάλεσε τον θάνατο 84 ανθρώπων, όταν ένα φορτηγό παρέκκλινε της πορείας του και έπεσε πάνω σε πλήθος όπου παρακολουθούν τους εορτασμούς για την Ημέρα της Βαστίλης.