Επίθεση Ερντογάν στον οίκο Moody's - Κατηγορίες για διαφθορά

Σφοδρή επίθεση σε βάρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της Άγκυρας στην κατηγορία των “σκουπιδιών”, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τον οίκο για διαφθορά, έπειτα και από τις αντιδράσεις του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος εκτίμησε ότι η υποβάθμιση “δεν είναι αμερόληπτη”.

“Μειώστε τον βαθμό της Τουρκίας όσο θέλετε. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της Τουρκίας που συνεχίζει να επενδύει και να αναπτύσσεται” οικονομικά, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

“Αρκεί να βάλουν στις τσέπες τους (σ.σ. οι οίκοι αξιολόγησης) μερικά νομίσματα για να δώσουν ό,τι βαθμό επιθυμεί ο καθένας. Μ’ αυτόν τον τρόπο λειτουργούν”, συνέχισε.

Ο Moody’s υποβάθμισε την Τουρκία από το Baa3 στο Ba1 θεωρώντας ότι η οικονομία της είναι ευάλωτη κυρίως λόγω των “απρόβλεπτων, πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων”, εννοώντας το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.