Έρανοι "μαϊμού" στην Ιταλία για τους πληγέντες από τον σεισμό του Αυγούστου

Την προσοχή των πολιτών που θέλουν να ενισχύσουν οικονομικά τους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό στην Ιταλία συνέστησαν οι αστυνομικές αρχές.

Απατεώνες που εκμεταλλεύονται την προθυμία των ανθρώπων να βοηθήσουν τους άστεγους και τους τραυματίες, οργανώνουν ψεύτικες φιλανθρωπικές οργανώσεις με σκοπό φυσικά να συγκεντρώσουν χρήματα που μόνο στους πληγέντες δεν θα δοθούν.

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ της 24ης Αυγούστου στην κεντρική Ιταλία, άφησε πίσω του περίπου 300 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν χωρίς σπίτι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ερευνητές εντόπισαν μια ιστοσελίδα που στήθηκε από μια υποτιθέμενη φιλανθρωπική οργάνωση να πουλά μπλουζάκια με εικόνες από το ισοπεδωμένο κέντρο της πόλης Αματρίτσε, μια από τις περιοχές που υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

Μια διαδικτυακή διαφήμιση τόνιζε πως τα κέρδη των πωλήσεων από τις μπλούζες θα δινόντουσαν στην πόλη, αλλά αξιωματούχοι του τοπικού δημοτικού συμβουλίου δεν άκουσαν ποτέ για την πρωτοβουλία αυτή, ανέφεραν οι αρχές.

«Καλούμε τους πολίτες να εξακριβώνουν ποιοι είναι οι διοργανωτές (μιας εκστρατείας) πριν δωρίσουν χρήματα μέσω διαδικτύου», υπογραμμίζει σημερινή ανακοίνωση της αστυνομίας. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις μέχρι στιγμής, αλλά η αστυνομία ανέφερε πως ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό παρόμοιων περιστατικών απάτης.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας έχει ανακοινώσει πως έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ από ιδιωτικές δωρεές για την βοήθεια των πληγέντων.