Οι Βενετσιάνοι άρχισαν να διαμαρτύρονται: «Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών"!

Καλός ο τουρισμός, αλλά… μέχρι ένα σημείο, φαίνεται να ισχύει για τους Βενετσιάνους, οι οποίοι πλέον αρχίζουν να βλέπουν τους επισκέπτες της πόλης τους με… λοξή ματιά.

Οι λόγοι που οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση, είναι ότι πλέον τα πάντα στην Βενετία έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες των τουριστών και όχι στις δικές τους. Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι περπατούν στους δρόμους της ρομαντικής πόλης, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων να απευθύνεται στους τουρίστες.

Τα ενοίκια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη κι έτσι είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ντόπιους να βρουν σπίτι, οι δουλειές είναι δυσεύρετες και όσο για την κυκλοφορία στην πόλη, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι καθημερινά οι τουρίστες από κρουαζιερόπλοια και τραίνα ξεπερνούν τις 60.000 την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 55.000.

«Δεν νοσταλγούμε, είμαστε απλώς εκνευρισμένοι, αλλά και ρεαλιστές και αποφασισμένοι να τα δώσουμε όλα ώστε η πόλη μας να μην παρακμάσει μόνιμα», λέει σε ανάρτησή του στο Facebook ένας από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους.

Σύμφωνα με οργανωτές ταξιδίων, αυτό που θέλουν οι κάτοικοι είναι λογικές τιμές στα ενοίκια, δουλειές που τους επιτρέπουν να ζουν αξιοπρεπώς και πρόσβαση σε υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες τους οι κανονικές πόλεις.Επιθυμούν επίσης να αλλάξει η ελκυστικότητα της πόλης, προσελκύοντας ανθρώπους που θα παραμείνουν εκεί για 4 ή 5 ημέρες παρά 4 ή 5 ώρες όπως γίνεται σήμερα.

Παρότι τα κρουαζιερόπλοια έχουν συμβολή 20% στα τουριστικά έσοδα, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι επιβάτες τους δεν στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια και ξενοδοχεία.

«Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών, η οποία αδειάζει το βράδυ. Θέλουμε μια πόλη όπου θα μπορεί κανείς να αναπνέει», φωνάζουν οι διαδηλωτές.

Πρόσφατα οι τοπικές αρχές έδωσαν στο κοινό διαφορετικές εισόδους στα κανάλια, ώστε οι κάτοικοι να μη χρειάζεται να περνούν μέσα από μεγάλα πλήθη στην προσπάθειά τους να επιβιβαστούν στα λεωφορεία νερού της πόλης, όμως το μέτρο αυτό δεν κρίνεται ως επαρκές. Oι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι πλέον συνεχείς, με πρωτοστάτη ένα κίνημα που δημιουργήθηκε γι αυτό το σκοπό.

You have to hit St Mark’s Square at dawn, if you want a photo like this. Or perform a magic trick.

Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι της Βενετίας: Δεν θέλουμε μια πόλη τουριστών!

Hundreds of angry Venetians have protested tourism in their city, brandishing shopping carts and prams.

About 60,000 tourists pour into the city on cruise ships every day, swamping the permanent population of 55,000.

They clogged up the narrow streets, saying they’ll be the ‘last generation to live in Venice as a real city’.