Δραγασάκης: Δεν μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το χρέος - Χρειάζεται πανευρωπαϊκή λύση

Στην εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλη απομείωση του ελληνικού χρέους όσο οι χώρες που δανείζουν την Ελλάδα αντιμετωπίζουν επίσης ζητήματα χρέους, προχώρησε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «οι διαδικασίες μπορεί να τραβήξουν σε μάκρος και να πάνε πέραν του 2018».

Μιλώντας μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής για «την απομείωση του χρέους», ο Γιάννης Δραγασάκης πρότεινε «να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε τώρα» και στη συνέχεια να ζητήσουμε μία πανευρωπαϊκή λύση για τη ρύθμισή του.

«Στο θέμα του χρέους διατηρώ τις απόψεις μου ότι οι χρεωπιστωτές μας είναι κι αυτοί δανεισμένοι. Εμείς χρωστάμε σε Ισπανία και Πορτογαλία για παράδειγμα, άρα δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους χωρίς να μειωθεί και το δικό τους. Συνεπώς, πρέπει να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε τώρα, να έρθουμε στο επίπεδο των άλλων και να διεκδικήσουμε μια πανευρωπαϊκή ρύθμιση χρέους για να είναι ίδια για όλους και ριζική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πρότεινε ως έναν τρόπο προκειμένου να τερματιστεί η επανάληψη του φαινομένου διόγκωσης του χρέους, ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης, την ένταξη μιας διάταξης στο Σύνταγμα, η οποία θα προβλέπει ένα «όριο χρέους». Ως παράδειγμα ανέφερε το Εκουαδόρ, που έχει υιοθετήσει την εν λόγω πρόβλεψη και το κοινοβούλιο καθορίζει δια νόμου το ποσοστό.

«Μιλάμε για πρόβλημα που ο χρόνος του δεν ταυτίζεται με τον πολιτικό χρόνο μιας Κυβέρνησης. Έχουμε την συμφωνία του Εurogroup που ορίζει 3 χρόνους: άμεσα μέτρα – μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και συζήτηση για μακροχρόνια βιωσιμότητα. Ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία που πάει πέρα από το 2018» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης είπε ότι «αυτή την στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί. Αν φθάσουμε στο επίπεδο Πορτογαλίας που μπορεί να δανείζεται θα είναι σημαντικό επίτευγμα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με το χρέος» ενώ πρόσθεσε ότι «μετρήσαμε την κοινωνική βιωσιμότητα του χρέους: εξέλιξη κοινωνικών δαπανών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες. Παντού είμαστε σε καθοδική πορεία. Έχουν συσσωρευτεί τόσες ανάγκες που δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε ούτε ένα ευρώ για το χρέος. Αυτό πολιτικά δεν είναι εφικτό γι αυτό και αναζητούμε λύσεις μέσα από διαπραγμάτευση».

Ο Γιάννης Δραγασάκης, σε ερώτηση για την πολιτική της Κυβέρνησης η οποία κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι έχασε έσοδα δισεκατομμυρίων από την επιστροφή της αγοράς των ελληνικών ομολόγων, υποστήριξε απλώς ότι «δεν είναι σωστό ότι τα έσοδα αυτά χάθηκαν», παραπέμποντας ωστόσο για περισσότερες λεπτομέρειες στον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Όσο για το έργο της νεοσυσταθείσας υποεπιτροπής, ο κ. Δραγασάκης, ανέφερε πως αν συνεδριάσει σε κλίμα διαλόγου μπορεί να ενισχύσει τις θέσεις της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση για το χρέος, ενώ άφησε αιχμές για την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος που είχε συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι «μέχρι τώρα το κοινοβούλιο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη είτε γιατί δεν ήθελε είτε γιατί η προηγούμενη προσπάθεια δεν είχε το κύρος και τη συναίνεση που θα απαιτούσε».