Κονδύλι - μαμούθ από την ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

Το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγηθεί για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας.

Τα ποσό που αγγίζει τα 348 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζεται ότι θα καλύψει τις βασικές ανάγκες (στέγη, τροφή, σχολεία κτλ.) για περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη γειτονική χώρα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «έκτακτο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας», που δημιουργείται για τους πρόσφυγες της Τουρκίας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ΕΕ, με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το οποίο θα χορηγήσει το συγκεκριμένο ποσό από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βοήθεια θα φτάσει στους πρόσφυγες μέσω ενός καινοτόμου συστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί απευθείας ταμειακές μεταφορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πλέον ευάλωτων οικογενειών προσφύγων στην Τουρκία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εξήγησε ο Στυλιανίδης, οι πρόσφυγες θα λαμβάνουν μια ηλεκτρονική πιστωτική κάρτα στην οποία θα μπαίνουν κάθε μήνα χρήματα, για να αγοράζουν τα απαραίτητα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρόκειται για τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο βοήθειας, διότι μειώνονται οι ενδιάμεσες δαπάνες και μεγιστοποιείται η βοήθεια που φτάνει στους πρόσφυγες.

Ταυτόχρονα, στηρίζονται οι τοπικές επιχειρήσεις και οι τοπικές κοινωνίες, καθώς στην Τουρκία οι περισσότεροι πρόσφυγες ζουν ανάμεσα στις τοπικές κοινωνίες και όχι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.