Σαν σήμερα σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα η πριγκίπισσα Νταϊάνα

Δεκαεννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 31η Αυγούστου 1997, την ημέρα που η πριγκίπισσα Νταϊάνα άφηνε την τελευταία της πνοή στη γέφυρα Ντ’ Αλμά του Παρισιού, κυνηγημένη από δεκάδες παπαράτσι, σε ηλικία 36 ετών.

Ήθελε να μείνει πριγκίπισσα στις καρδιές μας και τα κατάφερε.

Αν και πέρασαν 19 χρόνια από τον θάνατο της αξιολάτρευτης πριγκίπισσας Νταϊάνα  ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαίνει στο σημείο όπου άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι.

Εκεί αφήνουν λουλούδια, γράμματα, ενώ δάκρυα συγκίνησης και αγάπης κυλάνε στα πρόσωπα τους.

Τα ξημερώματα της 30ης προς 31η Αυγούστου η Νταϊάνα και ο αγαπημένος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ διανυκτέρευσαν στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Κάρλτον Ριτς, με σκοπό την επόμενη ημέρα να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για το Λονδίνο. Η βόλτα που έκαναν στο νυχτερινό Παρίσι ήταν μοιραία.

Η πολυτελής λιμουζίνα στην οποία βρισκόντουσαν συγκρούστηκε στον τοίχο σήραγγας στο τούνελ στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από φωτορεπόρτερ. Ο οδηγός του οχήματος Ανρί Πολ όπως και ο Φαγιέντ πέθαναν ακαριαία. Ο συνοδηγός Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Φαγιέτ, τραυματίστηκε ελαφρά. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα τραυματίστηκε και όταν απεγκλωβίστηκε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί προσπάθησαν να τη σώσουν αλλά πάθαινε απανωτά καρδιακά επεισόδια.

diana_princess

Η πριγκίπισσα έφυγε τελικά από τη ζωή στις 4 τα ξημερώματα. Η είδηση του θανάτου της βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία και παράλληλα δημιούργησε ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.
Το αυτοκινητικό δυστύχημα προκλήθηκε από αχαλίνωτη καταδίωξη δημοσιογράφων και φωτογράφων την 31η Αυγούστου 1997, στους δρόμους του Παρισιού.

DIANA-FAMILY...(L to R) The Duke of Edinburgh, Prince William, Earl Spencer, Prince Harry and Prince Charles walk outside Westminster Abbey during the funeral service for Diana, Princess of Wales, 06 September. Hundreds of thousands of mourners lined the streets of Central London to watch the funeral procession. The Princess died last week in a car crash in Paris. (RTR WPA POOL)

Τα πορίσματα για την διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, που δημοσιοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 2008, επέρριψαν ευθύνες στους οδηγούς που είχαν εξαπολύσει την καταδίωξη αλλά και τον οδηγό του οχήματος της Νταϊάνας.

image
Θεωρίες συνωμοσίας
Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίες αλλά και ερωτηματικά που αφορούν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας και που πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ! Σε ό,τι αφορά το ποιος θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση, είναι επίσης άγνωστο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μόνο μερικές χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές τους. Τέσσερις όμως που στηρίζονται σε προφανή κίνητρα είναι οι πιο δημοφιλείς:

Μυστικές υπηρεσίες – SIS: Οι μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την εξόντωση της πριγκίπισσας, όταν έκριναν ότι πλέον αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και ειδικότερα για το θρόνο. Κατά καιρούς έχουν γίνει ισχυρισμοί, χωρίς βάσιμες όμως ενδείξεις, ότι το ζεύγος σκόπευε να παντρευτεί και ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το παλάτι δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.

Ο Ντόντι ήταν ο πραγματικός στόχος: Διάφορα σενάρια επεκτείνονται και στους επιχειρηματικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τη Νταϊάνα να αποτελεί την ιδανική συγκάλυψη. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε από το μηδέν και στην πορεία του για την κορυφή, θα πρέπει να δημιούργησε αρκετούς αντιπάλους στο εμπορικό κατεστημένο του Λονδίνου. Στην ύπαρξη αντιπάλων συνηγορεί και το γεγονός ότι το βρετανικό κράτος του είχε αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, μετά από ερωτηματικά που αφορούσαν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

Οι εταιρείες πολεμικών εφοδίων: Κατά τη διάρκεια της ακτιβιστικής της δράσης, η Νταϊάνα είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς και ειδικότερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν νάρκες. Μάλιστα, μέσω των προσωπικών της γνωριμιών, είχε πείσει διάφορους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία κατάργησης της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού. Ένας από τους ηγέτες ήταν και ο Μπιλ Κλίντον, κάτι που σίγουρα είχε δυσαρεστήσει το πανίσχυρο λόμπι της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.

Το ατύχημα δεν υπήρξε ποτέ: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε το θάνατό της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν την ταφή της Νταϊάνας, παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Η αυτοψία είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Αγγλία για θύματα αυτοκινητικών ατυχημάτων αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία.