Στα χέρια των Σύρων ανταρτών η Τζαράμπλους - Με την υποστήριξη της Τουρκίας

Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν πλήρως την πόλη Τζαράμπλους, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, αποσπώντας την από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), έπειτα από μια επιχείρηση η οποία διήρκεσε μερικές ώρες. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ΜΚΟ η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

«Ολόκληρη η Τζαράμπλους απελευθερώθηκε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Οτμάν, διοικητής μιας οργάνωσης ανταρτών, της Σουλτάν Μουράντ, που συμμετείχε στην επίθεση για την κατάληψη της πόλης αυτής στη βόρεια Συρία.

Ένας εκπρόσωπος μιας άλλης οργάνωσης των ανταρτών, της Νουρεντίν αλ Ζίνκι, δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές υποχώρησαν προς την κατεύθυνση της πόλης αλ Μπαμπ, νοτιοδυτικά της Τζαράμπλους.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, γνωστοποίησε από την πλευρά του πως η Τζαράμπλους έπεσε στα χέρια των ανταρτών καθώς «ελάχιστη αντίσταση» προβλήθηκε από την πλευρά των τζιχαντιστών.

Ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε σήμερα μια επιχείρηση δίχως προηγούμενο στη Συρία, όπου έστειλε άρματα μάχης, αεροσκάφη και ομάδες των ειδικών δυνάμεων για να βοηθήσει τους σύρους αντάρτες να εκδιώξουν το ΙΚ από τη Τζαράμπλους, πολύ κοντά στα σύνορα.

Είναι η πρώτη φορά αφότου το ΙΚ ανακήρυξε, τον Ιούνιο του 2014, την ίδρυση του «χαλιφάτου» του στις περιοχές που είχε θέσει υπό τον έλεγχό του στο έδαφος της Συρίας και του γειτονικού Ιράκ που οι τζιχαντιστές πρόβαλαν τόσο λίγη αντίσταση σε μια επίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που κατείχαν.

Σύμφωνα με τον γάλλο γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, ο οποίος είναι ειδικός στη Συρία, η Τζαράμπλους έχει περίπου 30.000 κατοίκους, οι μισοί εκ των οποίων είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Ο πληθυσμός της είναι κυρίως αραβικός αλλά πριν από την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ, τον Ιανουάριο του 2014, στην πόλη ζούσαν πολλά μέλη της τουρκομανικής και της κουρδικής μειονότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ