ΗΠΑ: Επιστροφή στην έντυπη ενημέρωση

Δημοσκόπηση σε μεγάλες πόλεις δείχνει και επανάκαμψη της διαφήμισης στο «χαρτί»

Οι δύο στους τρεις αμερικανοί (67,2%) δεν θα αντικαθιστούσαν ποτέ την εφημερίδα τους για μια ηλεκτρονική ενημερωτική ημερήσια έκδοση και άλλοι δυο στους τρεις Αμερικανοί (65,1%) προτιμούν την ηλεκτρονική εφημερίδα από την πατροπαράδοτη μορφή της.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης σε παναμερικανική κλίμακα που έκανε τον περασμένο Οκτώβριο η Σχολή Δημοσιογραφίας & Συγγραφής του πολιτειακού πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Κίνητρο της δημοσκόπησης ήταν η «επιστροφή στον Τύπο» η οποία παρατηρείται από την περασμένη άνοιξη σε μεγάλο αριθμό αμερικανικών πόλεων και μητροπόλεων (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Λος Αντζελες κ.α.) Σημειώνεται, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό το φαινόμενο δεν μειώνει τον αριθμό εκείνων που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών ενημερωτικών μεσων. Στο Σικάγο λ.χ. μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2014 αυξήθηκε κατά 4,6% η κυκλοφορία των εφημερίδων και, παράλληλα, κατά 2,1% οι επισκέψεις στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβανόμενων και εκείνων που προσφέρουν οι εφημερίδες.

Με λίγες εξαιρέσεις και οι διαφημίσεις άρχισαν να επανακάμπτουν στον έντυπο Τύπο. Στο τετράμηνο του καλοκαιριού αυξηθήκαν κατά 2,5% τα έσοδα από διαφημίσεις της «Washington Post» χωρίς να μειωθούν οι διαφημίσεις στην ηλεκτρονική έκδοση της. Μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε εφημερίδες άλλων πόλεων, ιδιαίτερα των μικρών (με πληθυσμό ως 400.000).

Πολύ πιο έντονο είναι στα περιοδικά, περιλαμβανόμενων των εβδομαδιαιων, το φαινόμενο της επιστροφής στην έντυπη ενημέρωση. Στα 441 μηνιαία περιοδικά γενικού περιεχομένου τα οποία διαχειρίζεται εταιρία του Σικάγο σημειώθηκε αύξηση κυκλοφορίας 11% ως 13,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2014 και αντίστοιχη μείωση των «επισκέψεων» στην ηλεκτρονική μορφή σε 406 από αυτα.

Σημειώνεται ότι το κόστος της συνδρομής σε ηλεκτρονική έκδοση ενός περιοδικού είναι κατά μέσον όρο 22% μικρότερο της έντυπης μορφής του. Στις εφημερίδες η διαφορά φθάνει ως και 30%.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=662170