Γκάμπριελ: Δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να εκβιάζει τη Γερμανία και την Ευρώπη

Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται στο επίκεντρο έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, έχοντας προκαλέσει αρνητικά σχόλια τόσο για την πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στη χώρα του με τις χιλιάδες συλλήψεις, όσο και για το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Αυτή τη φορά, αντικείμενο σχολιασμού για τον Γερμανό αντικαγκελάριο ήταν οι νέες προειδοποιήσεις της Άγκυρας για την ακύρωση της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό, αν δεν απελευθερωθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διεμήνυσε ότι “σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Γερμανία και η Ευρώπη να επιτρέψουν να εκβιαστούν», λέγοντας ότι το θέμα της βίζας θα ικανοποιηθεί αναλόγως από τις κινήσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι από την πλευρά της οφείλει να εκπληρώσει ορισμένες υποχρεώσεις.

«Από την Τουρκία εξαρτάται το αν μπορεί να υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», είπε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Γερμανία απαγόρευσε την απευθείας μετάδοση του μηνύματος του Ερντογάν κατά τη διαδήλωση των υποστηρικτών του στην Κολωνία την Κυριακή, τόνισε ότι επρόκειτο για μια «νόμιμη απόφαση» από την πλευρά του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία λειτούργησε υπέρ της αποκλιμάκωσης.