Ο Ερντογάν προκαλεί την ΕΕ μετά το πραξικόπημα - Ξαναστέλνει πρόσφυγες στο Αιγαίο

Παρά τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα παράλια της γειτονικής χώρας προς τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Την Τρίτη έφτασαν στη Χίο μέσα σε ένα 24ωρο περίπου 100 άτομα, ενώ στη Λέσβο έρχονται καθημερινά από 50 έως 100 πρόσφυγες, κάτι που παρατηρείται ειδικά μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρακευής 15 Ιουλίου.

Την Τετάρτη εντοπίστηκε βάρκα με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο και παράλληλα στο νησί της Χίου βγήκαν στο λιμάνι τα ξημερώματα με φουσκωτή βάρκα άλλοι 26 μετανάστες-πρόσφυγες και άλλοι 48 στα Γρίδια της Χίου. Οι ροές είναι μηδενικές μόνο στη Σάμο εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Μυτιλήνη βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.495 άτομα, στη Χίο 2.509 και στη Σάμο 1.030. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.034 πρόσφυγες ή μετανάστες. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά ξεπερνά τις 7.000.

Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερα αργής ροής που εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου, όπως υποστηρίζουν οι φορείς των νησιών, γεγονός που προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.

Πλέον, τα δελτία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των εγκλωβισμένων προσφύγων και των μεταναστών δημιουργούνται κρούσματα παραβατικότητας αλλά και εγκληματικότητας είναι καθημερινά και αφορούν ιδιαίτερα σε βιασμούς με θύματα γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες τους.

“Ξέσπασμα” Ερντογάν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο Τούρκος Πρόεδρος δίνει συνέχεια στην “κόντρα” με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είχε αφετηρία το ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής που τέθηκε ως ζήτημα στην Τουρκία έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ξεκαθάρισαν ότι στην περίπτωση που γίνει αυτό, η χώρα του Ερντογάν θα πρέπει να ξεχάσει δια παντός το ενδεχόμενο η Τουρκία να γίνει μέλος της ΕΕ.

Τώρα, ο “Σουλτάνος” με νέα συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, κατηγόρησε ευθέως την Ένωση ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, σχολιάζοντας τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές. Όπως είπε, η Τουρκία έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Η ΕΕ ακολουθεί τους κανόνες της συμφωνίας με την Τουρκία

Λίγο μετά τις παραπάνω δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε ως “μη αληθείς” τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της δεσμεύσεων μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε πως «όποιες αναφορές» σχετικά με τη μη τήρηση από την ΕΕ των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων είναι «αναληθείς» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 3 δισ. ευρώ και από αυτά σχεδόν τα 740 εκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα ένα έκτακτο μέτρο για τη διάθεση ενός επιπλέον ποσού, ύψους περίπου 1,4 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, καθιστώντας σαφές ότι τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για «την Τουρκία και την κυβέρνηση», αλλά για τους «πρόσφυγες» και τις «κοινότητες υποδοχής».