Ποιος είναι ο τζιχαντιστής Σιντ Αχμέντ Γκλαμ - Είχε λίστα με καθολικές εκκλησίες-στόχους

Τον γύρο του διαδικτύου κάνουν τα στοιχεία ενός Αλγερινού φοιτητή πληροφορικής, σχεδόν αμέσως μετά την αιματηρή επίθεση σε εκκλησία της Νορμανδίας.
Ο 24χρονος Σιντ Αχμέντ Γκλαμ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 λίγο πριν επιτεθεί σε εκκλησίες στο Παρίσι.

Το 2001 εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Σαιν-Ντιζιέ και το 2003 επέστρεψε στην Αλγερία. Το 2010 πήρε το απολυτήριό του και αμέσως ταξίδεψε για τη Γαλλία. Ήταν φοιτητής από το 2010 έως το 2012 στην Σχολή Πληροφορικής SUPINFO του Παρισιού, όμως στο δεύτερο έτος της σχολής αποχώρησε.

Τον Φεβρουάριο του 2014 έμεινε για μία εβδομάδα στην Τουρκία και κατά την επιστροφή του προφυλακίστηκε. Όπως είπεν ο Εισαγγελέας του Παρισιού δεν υπήρχε κάτι το μεμπτό που να « δικαιολογούσε την εκκίνηση δικαστικής διαδικασίας». Όμως οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών κράτησαν τα στοιχεία του με αφορμή την « προετοιμασία αναχώρησης με προορισμό την Συρία» και ήταν υπό αστυνομική παρακολούθηση.

Την επόμενη χρονιά έμενε σε έναν φοιτητικό ξενώνα στην οδό Ζυλί-Βικτουάρ Ντωμπιέ, κοντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού. Τα σαββατοκύριακα, έμενε μαζί με την οικογένειά του στην υποβαθμισμένη περιοχή Βερ-Μπουά στο Σαιν-Ντιζιέ. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι κάποιοι συγγενείς του στο Σαιν-Ντιζιέ υιοθέτησαν τις στάσεις του σκληροπυρηνικού Ισλάμ.

Σύμφωνα με το wikipedia, κατά την σύλληψή του «βρισκόταν σε επικοινωνία με ένα άλλο άτομο το οποίο ενδεχομένως να βρισκόταν στην Συρία με σκοπό να οργανώσουν τρομοκρατικό χτύπημα, την ίδια ώρα που δεχόταν πιέσεις για να επιτεθεί σε μία εκκλησία.

Στις αρχές του Απριλίου του 2015, ο συνεργός του του έδινε πληροφορίες σχετικά με το πώς να προμηθευτεί οπλισμό. Πήγε στα προάστια του Παρισιού και μέσα από το πορτμπαγκάζ ενός παρκαρισμένου αυτοκινήτου στον δρόμο, παρέλαβε τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Στις 18 Απριλίου του 2015, «ο Σιντ Αχμέντ Γκλαμ λάμβανε συνεχώς πιεστικά μηνύματα για να εκτελέσει το χτύπημα. Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, το πρωί της επόμενης ημέρας επιχείρησε να κλέψει το αυτοκίνητο της Ωρελί Σατελαίν στο Βιλζουΐφ. Η τελευταία δολοφονήθηκε και ο ίδιος έβαλε φωτιά στο αυτοκίνητο, προτού μεταβεί στο 13ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού.

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, προετοίμαζε κατά την διάρκεια της λειτουργίας τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια των δύο κυριότερων εκκλησιών του Βιλζουΐφ: την Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ στο κέντρο και την Σαιντ-Τερέζ στα βόρεια. Σύμφωνα με τον εφημέριο της Σαιν-Σιρ-Σαιντ-Ζυλίτ, στην περίπτωση που γινόταν η επίθεση θα επρόκειτο για μεγάλο μακελειό, καθώς μέσα στην εκκλησία βρίσκονταν 300 άτομα και χωρίς να υπάρχει αστυνομική παρουσία.

Εκείνο που κάνει εντύπωση, είναι ότι οι γαλλικές αρχές δεν τον εντόπισαν και παραδόθηκε μόνος του: Στις 8:50 την Κυριακή 19 Απριλίου κάλεσε στα επείγοντα, καθώς ήταν σοβαρά τραυματισμένος στο ισχίο και την επιγονατίδα από δύο σφαίρες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι φαίνεται να τραυματίστηκε ενώ προσπαθούσε να κλέψει αυτοκίνητο. Κατά την ανάκρισή του από τους αστυνομικούς, ο ίδιος υποστήριξε ότι επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Η αστυνομία μετέβη στο σημείο όπου ο Σιντ Άχμεντ Γκλαμ τραυματίστηκε, ακολούθησε τα ίχνη αίματος και έφτασε ως το αυτοκίνητό του, μία Renault Mégane. Μέσα σε αυτό βρέθηκε έναν αστυνομικό φάρο, ένα όπλο τύπου καλάσνικοφ και ένα πιστόλι.

Οι έρευνες επεκτάθηκαν και στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν άλλα τρία καλάσνικοφ, αλεξίσφαιρα γιλέκα, καθώς και ένα σχέδιο επίθεσης στο οποίο μάλιστα υπολογιζόταν και ο χρόνος της απόστασης ανάμεσα στις ενορίες που είχε βάλει στόχο αλλά και της απόστασης των πιο κοντινών αστυνομικών τμημάτων.

Ο νεαρός προφυλακίστηκε και εισήχθη φρουρούμενος για ιατρική περίθαλψη στο Νοσοκομείο του Οτέλ-Ντιέ. Τα γαλλικά μέσα υποστηρίζουν πως η αστυνομία βρήκε και ολόκληρη λίστα με καθολικές εκκλησίες στις οποίες ο Γκλαμ σχεδίαζε να επιτεθεί.