«Εσείς οι χριστιανοί μας σκοτώνετε» φώναζε ο τζιχαντιστής που αποκεφάλισε τον ιερέα

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Γαλλία, έπειτα από τη νέα τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη σε εκκλησία της Νορμανδίας.

Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, ο 19χρονος Αντελ Κερμίς και ο συνεργός του, εισέβαλαν στον ναό και αφού κράτησαν ομήρους, αποκεφάλισαν τον 84χρονο ιερέα Ζαν Αμέλ.

Ανατριχιαστικές είναι οι λεπτομέρειες για τον τρόπο που οι τζιχαντιστές έσφαξαν τον άτυχο ιερέα: μια μοναχή που γλίτωσε από τη σφαγή, αποκάλυψε ότι οι δύο δράστες τον υποχρέωσαν προηγουμένως να γονατίσει, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στους ομήρους του. Την ίδια στιγμή, ο ένας δράστης κατά πληροφορίες, φώναζε «Εσείς οι χριστιανοί μας σκοτώνετε».

iereas2

«Τον ανάγκασαν να γονατίσει, εκείνος προσπάθησε να αμυνθεί και έτσι ξεκίνησε η τραγωδία», είπε η αδελφή Ντανιέλ στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC. Όπως εξήγησε, η ίδια κατάφερε να διαφύγει τη στιγμή που ο ένας από τους δράστες σκότωνε τον ιερέα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι τζιχαντιστές βιντεοσκόπησαν τη δολοφονία, ενώ πριν σφάξουν το ιερέα, οι δύο τζιχαντιστές είχαν πραγματοποιήσει μια μικρή τελετή στα αραβικά στο βωμό της εκκλησία του Σεντ Ετιέν.

iereas

Η μοναχή ήταν ανάμεσα στους ομήρους που κρατούσαν οι δράστες κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας της Τρίτης στην εκκλησία του Σεντ-Ετιέν-ντι-Ρουβρέ.

Κατά πληροφορίες οι δύο νεαροί τζιχαντιστές βγαίνοντας από τον καθολικό ναό και πριν πέσουν νεκροί από τα πυρά των Γάλλων αστυνομικών φώναζαν Allahu Akbar, δηλαδή ο «Θεός είναι μεγάλος», στα Αραβικά.

daniel

 

  • Γνωστός στις γαλλικές αρχές ο ένας από τους δύο δράστες

Γνωστός στις αρχές ήταν ο ένας από τους δύο δράστες που εισέβαλαν εκκλησία στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray της Νορμανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BFMTV, ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην εκκλησία αναγνωρίστηκε εξ’ όψεως  και πρόκειται για έναν 19χρονο, ο οποίος ήταν γνωστός στις αρχές για σχέσεις με την τρομοκρατία.

Ο Αντέλ Κ., γεννημένος το 1997, προσπάθησε να πάει δύο φορές στη Συρία, το 2015. Η Telegraph αναφέρει ότι ήταν στη λίστα παρακολούθησης ως πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια, καθώς ήταν γνωστό ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Οι αστυνομικές αρχές έκαναν “φύλλο και φτερό” το σπίτι των γονιών του, το οποίο μάλσιτα βρίσκεται κοντινή απόσταση από τον ναό όπου έγινε η επίθεση. Πριν κάνει έφοδο, η αστυνομία χρησιμοποίησε ένα ρομπότ, προκειμένου να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν εκρηκτικά και ότι το σπίτι δεν είναι παγιδευμένο.

19xronos

Ο Αντέλ Κερμίς. άρχισε να κάνει επαφές με εξτρεμιστικά στοιχεία, μέσω διαδικτύου, μετά από τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο, τον Ιανουάριο του 2015. Οι αρχές τον “σημάδεψαν” όταν προσπάθησε να βοηθήσει έναν ανήλικο για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη dailymail ο νεαρός μακελάρης είχε στενές επαφές με ισλαμιστές και συγκεκριμένα στενή σχέση με τον Maxime Hauchard.

isis

Ο 19χρονος προσπάθησε να πάει δύο φορές στη Συρία, αλλά συνελήφθη μία φορά στο Μόναχο, ενώ στη συνέχεια τον έστειλαν πίσω στη Γενεύη οι τουρκικές αρχές, τον Μάιο του 2015. Οι ελβετικές αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για εγκληματική συνεργασία  με τρομοκρατία. Στη συνέχεια τον έστειλαν στη Γαλλία, όπου φυλακίστηκε για 10 μήνες.

Τον περασμένο Μάρτιο, αφέθηκε ελεύθερος με βραχιολάκι, παρά την προσπάθεια του εισαγγελέα να μην αποφυλακιστεί.

19b

Η Telegraph, επικαλούμενη πηγή από τις γαλλικές αρχές ασφαλείας,  αναφέρει ότι ο 19χρονος ήταν σε επαφή με τον Μαξίμ Χουσάρντ, έναν Γάλλο τζιχαντιστή που έχει ταυτοποιηθεί ως εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους. Ο Χουσάρντ, που ήταν από την ίδια περιοχή, ασπάστηκε το Ισλάμ και επισκεπτόταν συχνά το τζαμί της περιοχής όπου έγινε η επίθεση. Μάλιστα έχει εμφανιστεί σε βίντεο να αποκεφαλίζει τον Αμερικανό Πίτερ Κάσινγκ.

«Παλιότερα, ήταν ένα ευτυχισμένο παιδί που του άρεσε η μουσική και έβγαινε με κορίτσια». Σύντομα όμως απομονώθηκε και έβγαινε έξω μόνο για να πάει στο τζαμί. Αυτά είχε δηλώσει η μητέρα του 19χρονου πέρυσι μιλώντας σε ελβετική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η ριζοσπαστικοποίησή του έγινε απότομα.

19c

«Έλεγε ότι δεν μπορείς να ασκήσεις την πίστη σου ελεύθερα στη Γαλλία. Μιλούσε με λέξεις που δεν ήταν δικές του. Ήταν σαν μαγεμένος», είχε πει η μητέρα του, δασκάλα. Οι αδελφοί και οι αδελφές του προσπάθησαν να τον λογικέψουν, αλλά μάταια.

Η ταυτοποίηση του δεύτερου δράστη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε όμως ότι πρόκειται για έναν ανήλικο, γεννημένο το 1999 στην Αλγερία. Πρόκειται για τον μικρότερο αδελφό ατόμου σε βάρος του οποίου εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

nekros

Νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην εκκλησία της Νορμανδίας, με ανακοίνωση μέσω του πρακτορείου που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση, Amaq.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται πως οι ένοπλοι ήταν «στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους».

isis

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ένας από τους δύο δράστες έχει σχεδόν ταυτοποιηθεί. «Εάν η ταυτότητά του επιβεβαιωθεί», γράφει η γαλλική εφημερίδα, «τότε πρόκειται για έναν αναποφάσιστο τζιχαντιστή καταπιεσμένο από τις τουρκικές αρχές».

isis2

 

  • “Άνανδρη δολοφονία”, Φρανσουά Ολάντ

Η ανησυχία για θρησκευτικό πόλεμο ήταν εμφανής  και στο διάγγελμα του Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Τρίτης, για τα όσα συνέβησαν στο Saint-Etienne-du-Rouvray. «Οι Καθολικοί της Γαλλίας και ο κόσμος ολόκληρος τραυματίστηκαν. Επιτέθηκαν σε μια εκκλησία, σκότωσαν έναν ιερέα, βεβήλωσαν τη Δημοκρατία, έσπειραν τον τρόμο. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας χωρίσουν, να μας φέρουν αντιμέτωπους, να μας διχάσουν», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Επιπλέον, τις πρώτες ώρες, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, έκανε λόγο για μία «ποταπή τρομοκρατική επίθεση» που φέρει την σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους.

Από το σημείο του μακελειού, ο Ολάντ κατήγγειλε «την άνανδρη δολοφονία του πάστορα από δύο τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους».

olant

«To Daesh μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο ε όλα τα μέσα, με σεβασμό στο κράτος δικαίου, όλα όσα μας κάνουν μια δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ολάντ.

ol1

«Η απειλή παραμένει πολύ υψηλή στη χώρα. Πρέπει να αγωνιστούμε σε αυτόν τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Πρόκειται για μία κατάπτυστη τρομοκρατική επίθεση» πρόσθεσε.

«Οι καθολικοί είναι αυτοί που χτυπήθηκαν όμως αυτό που συνέβη αφορά όλους τους Γάλλους», τόνισε ο Ολάντ.

 

  • Σε ετοιμότητα η αντιτομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας

 

Σε καθολική εκκλησία στη Νορμανδία έλαβε χώρα ομηρία το πρωί της Τρίτης.

Άμεση η επέμβαση και η κινητοποίηση της αστυνομίας με τους αστυνομικούς να πυροβολούν τους άνδρες που κρατούσαν πέντε ομήρους στο ναό. Στο σημείο του συμβάντος μετέβη ο Φρανσουά Ολάντ και ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρντ Καζνέφ.

Από την αρχή, τις έρευνες για την υπόθεση είχε αναλάβει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας, καθώς όλα έδειχνα πως επρόκειτο για τρομοκρατικό χτύπημα ισλαμιστών. Από τα πρώτα λεπτά, πληροφορίες από τα ξένα ΜΜΕ ήθελαν τους δύο δράστες να φωνάζουν «ISIS» καθώς έμπαιναν στην εκκλησία.

 

  • Αντιδράσεις πολιτικών προσώπων

 

Παράλληλα, μίλησε και ο Μανουέλ Βαλς. «Στόχος τους είναι να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, μιλώντας στο TF1. Ο Βαλς έκανε λόγο για έναν αποτρόπαιο φόνο και υπενθύμισε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένα ανάλογο περιστατικό, αναφερόμενος σε αποτυχημένη επίθεση ενάντια σε εκκλησία, κοντά στο Παρίσι.«Βάζουν στο στόχαστρο ένα σύμβολο. Χθες ήταν η 14η Ιουλίου (σ.σ. Ημέρα της Βαστίλης, για την επίθεση στη Νίκαια), τώρα μία εκκλησία, ένας ιερέας, ένας ηλικιωμένος. Είναι επίθεση σε ένα κομμάτι της ταυτότητας της χώρας μας, στις ρίζες μας. Η κοσμική δημοκρατία επηρεάζεται βαθύτατα», τόνισε ο Βαλς.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να «μπλοκαριστούν» όσοι επιχειρούν να διχάσουν τον λαό. «Ο καθένας βλέπει ότι αυτός είναι ο στόχος, να στρέψουν τον ένα Γάλλο ενάντια στον άλλον, να προκαλέσουν έναν θρησκευτικό πόλεμο. Η δύναμή μας είναι η ικανότητά μας να ξεπερνούμε τις διαφορές μας», τόνισε ο Βαλς, κάνοντας λόγο για έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο, ενώ κάλεσε τους Γάλλους να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους.

Σε μήνυμά της στο Twitter,η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία νέα επίθεση που φέρει την σφραγίδα των ισλαμιστών τρομοκρατών.

«H Γαλλία κι ολόκληρος ο καθολικός κόσμος θρηνεί.Καταδικάζουμε την βάρβαρη αυτή επίθεση», δήλωσε τα πρώτα λεπτά σε μήνυμά του στο Twitter o Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς.

Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι, δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Αλέν Ζιπέ.

11

 

  • Το χρονικό του μακελειού

 

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή στο FranceTV Info οι δράστες πρόλαβαν να δολοφονήσουν τον 86χρονο ιερέα, Ζακ Εμέλ, αλλά ακόμη, ένας από τους ομήρους είναι βαριά τραυματισμένος.

papas

Σύμφωνα και με τη Le Figaro: «Οι εισβολείς έσφαξαν τον ιερέα του ναού».

papas3

nnorm

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν δύο δράστες να κρατούν ομήρους ανθρώπους που παρακολουθούσαν λειτουργία στην εκκλησία.

normandia2

Οι δράστες εισέβαλαν με μαχαίρια στην εκκλησία ενώ όπως αναφέρει το Reuters, οι όμηροι μέσα στο ναό ήτανπέντε.

norm2

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι όμηροι ήταν ένας παπάς, δύο αδελφές και δύο πιστοί.

Μια άλλη αδελφή κατόρθωσε να εγκαταλείψει το σημείο και να ζητήσει βοήθεια.

Επιπλέον, με βάση αστυνομικές πηγές που επικαλείται η Le Figaro, τουλάχιστον ο ένας από τους δράστες είχε γένια και φορούσε chachia, το μικρό μάλλινο καπελάκι που φοράνε οι μουσουλμάνοι.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα οι επίλεκτες δυνάμεις της Γαλλίας, RAID.

normandia3

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της επίθεσης.

norm1

Μετά το συμβάν, οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό και συνέλαβαν ένα τρίτο άτομο, που κατά πληροφορίες, συνδεόταν με το περιστατικό στη Νορμανδία.

sil1 sil2

Ο χάρτης της περιοχής, κοντά στην πόλη Ρουέν στην επαρχία της Νορμανδίας.

PRISE D’OTAGES DANS UNE ÉGLISE DE SAINT-ÉTIENNE-DU-ROUVRAY

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νορμανδία, και ειδικά η περιοχή όπου έδρασαν οι ένοπλοι, είναι εξαιρετικά αφοσιωμένη στον καθολικισμό.

Η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, η Ρουέν, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Saint-Etienne-du-Rouvray, όπου έγινε το φονικό, αποκαλείται «η πόλη με τα 100 καμπαναριά».

ol2

 

  • Στο στόχαστρο των τζιχαντιστών η εκκλησία

 

Η Daily Μail αναφέρει πως η εκκλησία που χτύπησαν οι τζιχαντιστές ήταν σε λίστα τρομοκρατών, την οποία είχε εντοπίσει η γαλλική αστυνομία σε σπίτι υπόπτου τον Απρίλιο του 2015.

Από την πλευρά της και η Sun αναφέρει πως η εκκλησία στην οποία δολοφονήθηκε ο ιερέας στη Γαλλία από τζιχαντιστές βρισκόταν σε μια λίστα με μέρη που σχεδίαζε επιθέσεις ένας ύποπτος τρομοκράτης του ISIS o οποίος συνελήφθη πριν ένα χρόνο.