Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στην Τουρκία - Στις ΗΠΑ Τούρκοι Υπουργοί για τον Γκιουλέν

Την ώρα που ο Ερντογάν απολύει και συλλαμβάνει χιλιάδες αξιωματικούς, δικαστικούς και άλλους υπαλλήλους του δημοσίου, στην Κωνσταντινούπολη έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις κατά του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Το μεσημέρι του Σαββάτου στις 13:30 οπαδοί του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) συγκεντρώνονται στην περιοχή Σουλτανγκαζί της Κωνσταντινούπολης. Σύνθημά τους “Όχι στα πραξικοπήματα, δημοκρατία τώρα”.

Την Κυριακή, στην Πλατεία Ταξίμ έχουν δώσει “ραντεβού” οι υποστηρικτές  της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απάντησε θετικά στην πρόσκληση για να πάρει μέρος στη συγκέντρωση.

Η Κυβέρνηση Ερντογάν έχει βάλει στόχο να εξαλείψει από τους κρατικούς οργανισμούς κάθε υποστηρικτή του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα του πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Οι απολύσεις και οι συλλήψεις είναι χιλιάδες, εκπαιδευτικά ιδρύματα που φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν κλείνουν και παράλληλα ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά δήλωσε στο CNN Türk ότι οι αρχές ακύρωσαν 10.856 διαβατήρια προσώπων που έχουν ήδη συλληφθεί και υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν από τη χώρα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Εφκάν Αλά και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ θα μεταβούν στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο έκδοσης της ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, επικαλούμενο μια κυβερνητική πηγή.