18χρονος σκόρπισε τρόμο στο Μόναχο - Σκότωσε 9 πολίτες κι αυτοκτόνησε (φωτό & βίντεο)

Ένας 18χρονος Γερμανοϊρανός είναι τελικά ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο εμπορικό κέντρο ««Olympia» του Μονάχου, που κόστισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους μεταξύ των οποίων και ένα 15χρονο κορίτσι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας ο μακελάρης έδρασε μόνος του, ενώ διευκρινίστηκε ότι δεν είχε κάποια σχέση με το Ισλαμικό Κράτος.

Οι πληροφορίες γύρω από την ταυτότητά του είναι συγκεχυμένες, καθώς τα γερμανικά media αναφέρουν ότι ο δράστης είναι ο David S. Η Mirror και η Daily Mail υποστηρίζουν ότι το όνομα του δράστη είναι Αλί Σονμπολί.

Ο 18χρονος  ζούσε για «μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ανέφερε ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Άντρε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και είχε την γερμανική και την ιρανική υπηκοότητα.

Ο Πρόεδρος της Αστυνομίας του Μονάχου επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν 10 νεκροί, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, ο οποίος αυτοκτόνησε, αφού είχε δεχθεί τα πυρά των αρχών και 27 τραυματίες, από τους οποίους τρεις είναι βαριά τραυματισμένοι.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες για την ύπαρξη περισσότερων του ενός δραστών ο Άντρε απάντησε ότι αρχικά θεωρήθηκε ότι οι δράστες ήταν δύο άτομα που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο που εγκατέλειπε το χώρο του εμπορικού κέντρου με μεγάλη ταχύτητα, όμως, διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. Ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν κι άλλες περιπτώσεις που σήμανε “λάθος συναγερμός” σε πολλά σημεία της πόλης, λόγω του πανικού των πολιτών.

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ερασιτεχνικό βίντεο που απεικόνιζε έναν οπλισμένο άνδρα που άνοιγε πυρ εναντίον των επισκεπτών του εμπορικού κέντρου λίγο πριν τις 20:30 είναι γνήσιο. Ο συγκεκριμένος άνδρας βρέθηκε λίγο μετά νεκρός σε παρακείμενο του εμπορικού κέντρου δρόμο. Δίπλα υπήρχε σακίδιο, το οποίο δεν περιείχε εκρηκτικά, όπως ανέφεραν κάποια μέσα ενημέρωσης, ο δράστης ήταν όμως εφοδιασμένος με πολλές σφαίρες.

Η επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ξεκίνησε στις 17:50, τοπική ώρα. Σ’ αυτήν έλαβαν μέρος 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. «Προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. ‘Αντρε, υπογραμμίζοντας ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Εγγυόμενος την ασφάλεια των πολιτών, ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, που ακυρώθηκαν λόγω του συμβάντος θα πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός αν οι διοργανωτές τους επιλέξουν να τις αναβάλουν ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

Νύχτα τρόμου στο Μόναχο

Σοκαρισμένη παρακολούθησε ολόκληρη η Ευρώπη το θρίλερ που εξελίχθηκε στη Γερμανία με την αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο και σε σταθμό του μετρό στο Μόναχο, όπου κατέφθασε επίλεκτη ομάδα  για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών.

Το Γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αρχικά ότι υπήρχαν τρεις νεκροί, αργότερα επιβεβαίωσε ότι τα θύματα είναι 6, ενώ λίγο αργότερα ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 9, ανάμεσά τους και ένα 15χρονο κορίτσι.

Το τηλεοπτικό κανάλι Ν24 ανέφερε ότι στο ποτάμι Νίζελ υπάρχει ένας νεκρός με τραύμα στο κεφάλι. Σύμφωνα με tweet της αστυνομίας του Μονάχου βρέθηκε νεκρός άνδρας – χωρίς να γνωστοποιείται η ακριβής τοποθεσία – για τον οποίο υπήρχε η υποψία συμμετοχής του στην επίθεση στο εμπορικό κέντρο.

«Επαληθεύουμε την πιθανότητα ένας εκ των νεκρών ατόμων να συμμετείχε στην επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή της η αστυνομία.

Άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι νεκροί είναι 15 και ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Πηγές από τη γερμανική αστυνομία μάλιστα έκαναν λόγο για πληθώρα νεκρών, χωρίς να αναφέρουν τον ακριβή αριθμό όπως και τα αίτια του θανάτου.

Τα νοσοκομεία τέθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την περίθαλψη των τραυματιών.


Το Γραφείο Τύπου της γερμανικής αστυνομίας ανέφερε ότι υπήρχαν υποψίες για τρομοκρατική ενέργεια, χωρίς να έδινε άλλες πληροφορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα social media των τζιχαντιστών επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα, αναφέροντας ότι “ήδη τώρα όλη η Ευρώπη βρίσκεται κάτω από τον φόβο μας”, ενώ η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να έδειχναν ότι επρόκειτο για ισλαμιστές.

Οι πληροφορίες που διέρρεαν για την ταυτότητα του δράστη ή των δραστών ήταν συγκεχυμένες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τα πρόσωπα των δραστών ήταν καλυμμένα και ότι φορούσαν μαύρα ρούχα, ένδειξη ότι δεν επρόκειτο για ανθρώπους που ήταν σε κατάσταση αμόκ αλλά για σχεδιασμένο χτύπημα. Η Daily Mirror ανέφερε ότι ένας από τους δράστες φώναζε “είμαι Γερμανός”, κάτι που ασφαλώς δεν παρέπεμπε σε ισλαμική οργάνωση αλλά έδινε “άρωμα” ακροδεξιάς, νεοναζιστικής τρομοκρατίας.

Παράλληλα ορισμένοι χρήστες του Twitter επεσήμαναν ότι η επίθεση συμπίπτει με την επέτειο από το μακελειό στη Νορβηγία με δράστη τον Άντερς Μπρέιβικ όπου σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την Independent,  η ροή της πληροφόρησης στα μέσα των δικτύων πληροφόρησης κάποια στιγμή σταμάτησε και ίσως να ακολουθούσε κάποια ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος ή κάποια άλλη οργάνωση.

Αποκλειστική  πληροφορία του ρωσικού πρακτορείου Sputnik ανέφερε ότι ένας από τους δράστες αυτοκτόνησε. Άλλα διεθνή μέσα ανέφεραν ότι ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση σύλληψης ενός από τους δράστες σε εξέλιξη στο εμπορικό κέντρο και ότι ο συγκεκριμένος δράστης είχε σακίδιο με εκρηκτικά.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση ξεκίνησε από ένα εστιατόριο του εμπορικού κέντρου OEZ -Olympia-Einkaufszentrum, όπου ένας άνδρας άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως με τους θαμώνες να τρέχουν πανικόβλητοι για να σωθούν. Λίγο αργότερα, πληροφορίες έκαναν λόγο για τρεις δράστες και ότι σημειώθηκε και νέα ένοπλη επίθεση σε σταθμό του μετρό απ΄όπου οι δράστες προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ο χάρτης με το σημείο της επίθεσης, όπως τον δημοσίευσε η Daily Mail. Το τετράγωνο που είναι μαρκαρισμένο με κόκκινο χρώμα είναι η έκταση όλου του εμπορικού κέντρου.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας μίλησε  σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέροντας ότι «ο ένοπλος έτρεξε προς το μετρό και η αστυνομία τον αναζητά. Δεν έχω περιγραφή του ενόπλου. Δεν ξέρω πόσοι νεκροί υπάρχουν. Κάποιοι λένε ότι είναι περίπου 15».

Μέσω Twitter η αστυνομία του Μονάχου κάλεσε τους πολίτες να μείνουν μέσα στα σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μεγάλες πλατείες ή να βρουν καταφύγιο αν βρίσκονται κοντά στο σημείο της επίθεσης. Παράλληλα οι αρχές ζήτησαν δύο φορές από τους πολίτες να μην αναρτούν σχετικά βίντεο στα social media, ώστε να μην προδίδονται οι κινήσεις της αστυνομίας.

Εκτός από το εμπορικό κέντρο που εκκενώθηκε, αποκλείστηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ήταν σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών. Πλέον το Μόναχο έμοιαζε με πόλη “φάντασμα”, μια και η κίνηση είχε μειωθεί στο ελάχιστο. Επίσης, η αστυνομία εκκένωσε και τους αυτοκινητόδρομους στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας αλλά και για τη διευκόλυνση της επιχείρησης για τον εντοπισμό των δραστών.

Επίσης δόθηκε η οδηγία σε όσους έχουν σπίτια στο σημείο, να ανοίξουν τις πόρτες τους για να φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να βρουν καταφύγιο.

Η κινητοποίηση της αστυνομίας ήταν τεράστια με επέκταση της επιχείρησης σε όλο το Μόναχο, ενώ απογειώθηκαν και ελικόπτερα που “χτένιζαν” την περιοχή.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του υποδείκνυε στους Βρετανούς τουρίστες να υπακούσουν στις οδηγίες της αστυνομίας. Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Αμερικανούς πολίτες που έχουν επισκεφθεί το Μόναχο.

Από την πλευρά του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την γραμμή επικοινωνίας για τους Έλληνες πολίτες με τους Έλληνες που ζουν στο Μόναχο, την οποία άνοιξε το ελληνικό προξενείο της πόλης και είναι το 00491746744898.

Σημειώνεται ότι η επίθεση έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά από εκείνη του 17χρονου τζιχαντιστή σε τραίνο στη Γερμανία ο οποίος μαχαίρωσε τέσσερις ανθρώπους.

Πολλοί έκαναν λόγο για το σενάριο του “μοναχικού λύκου”. Υπενθυμίζεται ότι αυτή την εβδομάδα τόσο ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών όσο και η Europol είχαν εκφράσει φόβους ότι είναι πιθανό να σημειωθούν  νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

 An official at the Munich Olympia Shopping Centre declined comment, saying only, 'We are experiencing a problem'

German police secure the entrance to a subway station near a shopping mall where a shooting took place in Munich

It is reported that the gunman fled after his shooting spree on the city underground network