Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ "δείχνει" την έξοδο από τη χώρα του στους οπαδούς του Ερντογάν

Σε μια σκληρή και ξεκάθαρη δήλωση προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην τουρκική εσωτερική πολιτική, έχει το ελεύθερο να εγκαταλείψει τη χώρα μας».

Το μήνυμα που έστειλε από το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνει να έχει παραλήπτες τους φανατικούς οπαδούς του Ερντογάν, έπειτα και από τις απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις στη Βιέννη υπέρ του Προέδρου της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αυστρία τους υποστήριξε, όμως ο Κουρτς απορρίπτοντας τη στάση του πρεσβευτή, επανέλαβε ότι αναμένει από τους τουρκικής καταγωγής πολίτες να είναι «πιστοί στην Αυστρία» και πρόσθεσε ότι «όποιος εισάγει διενέξεις επηρεάζει αρνητικά την συνύπαρξη».

Ο Αυστριακός πολιτικός δήλωσε τα παραπάνω από την Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στη Διάσκεψη Υπουργών του Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Λόγω του «κύματος εκκαθαρίσεων», αλλά και των στοιχείων που διαθέτει το Υπουργείο του σύμφωνα με τα οποία «οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη κατευθύνονταν άμεσα από την Άγκυρα», ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας είχε καλέσει στο Υπουργείο τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αυστρία, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, «να υπάρξει σαφήνεια ως προς το σε ποια κατεύθυνση οδεύει η Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι ο Τούρκος πρέσβης θα γίνει δεκτός από τους επικεφαλής των διευθύνσεων Διεθνούς Δικαίου και Ευρώπης του Υπουργείου, καθώς ο Υπουργός συνήθως δεν κάνει ο ίδιος τέτοιες συναντήσεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της διπλής τουρκο-αυστριακή υπηκοότητα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι η αυστριακή νομοθεσία είναι τελείως σαφής και προβλέπει πως όποιος λαμβάνει την τουρκική υπηκοότητα, χάνει την αυστριακή.

Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα του Αυστριακού Υπουργείου Εξωτερικών γίνονται συστάσεις προς τους πολίτες για αυξημένη προσοχή σε όσους επιθυμούν να κατευθυνθούν προς την Τουρκία αλλά και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η κατάσταση της ασφάλειας εξακολουθεί να παραμένει τεταμένη και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στην παραμονή σε πολυσύχναστες πλατείες, δημόσια μέσα μεταφοράς, εμπορικά κέντρα, χώρους μεγάλων συγκεντρώσεων, θρησκευτικά μνημεία και αξιοθέατα.