Πρώτα το Άρθρο 50 και μετά οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ξεκαθάρισε η Μέρκελ στη Μέι

Σαφή θέση για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Βρετανίας πήρε η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με την Πρωθυπουργό της χώρας Τερέζα Μέι στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν πρώτα η Βρετανία δεν ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά και ότι η χώρα θα πρέπει πρώτα να καταλήξει στο ποια είναι τα συμφέροντά της αλλά και τι ακριβώς θέλει από την ΕΕ.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι απολύτως κατανοητό ότι λίγες ημέρες μετά από το δημοψήφισμα, λίγες ημέρες μετά από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη Βρετανία, η κυβέρνηση να θέλει πρώτα να σκεφτεί ποια είναι τα συμφέροντά της.

Και νομίζω ότι είναι συμφέρον όλων η Βρετανία να έχει μία πολύ ξεκάθαρη διαπραγματευτική θέση», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι “θα περιμένουμε τη στιγμή που η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 και μετά θα βάλουμε τις κατευθυντήριες γραμμές μας στο τραπέζι». Συνεχίζοντας η ίδια τόνισε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι σχέσεις των δύο πλευρών θα παραμείνουν στενές.

Από την πλευρά της η Τερέζα Μέι επέμεινε ότι το Brexit δεν σημαίνει «απομάκρυνση από τους Ευρωπαίους φίλους μας» και επανέλαβε τη θέση της ότι «Είναι ξεκάθαρο πως το Brexit σημαίνει Brexit και η Βρετανία θα το μετατρέψει σε επιτυχία».