Μπόρις Τζόνσον: Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι προτεραιότητα

Προτεραιότητα για την Μεγάλη Βρετανία θα είναι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χθες ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον αναφερόταν σε προειδοποίηση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα, σύμφωνα με την οποία η Βρετανία θα «βρεθεί στο τέλος της ουράς» σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, εάν αποφασίσει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στο BBC, μια νέα, ξεχωριστή συμφωνία για εμπόριο με τη Βρετανία θα μπορούσε να γίνει στο απώτερο μέλλον, αλλά «όχι σύντομα, εφόσον η προτεραιότητά μας είναι οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.». Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Sky News εάν σκόπευε να ζητήσει συγγνώμη από τον Μπαράκ Ομπάμα για όσα ανέφερε σε άρθρο που είχε γράψει για την βρετανική εφημερίδα Sun και στο οποίο υποστήριζε ότι «ο ημι-Κενυάτης» πρόεδρος ήταν προκατειλημμένος εναντίον της Βρετανίας λόγω «μιας προγονικής απέχθειας για την βρετανική αυτοκρατορία», ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα είναι πρώτες στην ουρά».

Παράλληλα υποστήριξε ότι «έχουμε μια τεράστια ευκαιρία στη χώρα αυτή να αποκτήσουμε μεγάλη επιτυχία στη νέα σχέση μας με την Ευρώπη και παγκόσμια, και είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το ότι μου ζητήθηκε να παίξω και εγώ ένα ρόλο σε αυτό».