“Τερέζα Μέι, η σιδηρά κυρία που θα κυβερνήσει τη Βρετανία” είναι ο τίτλος των NYT. Η 59χρονη Τερέζα Μέι, είναι η επόμενη Πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ποια είναι όμως η Τερέζα Μέι; Θαυμάζει τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τη χαρακτηρίζουν βρετανίδα «Άγκελα Μέρκελ» και πριν καν αναλάβει την εξουσία έχει κερδίσει το προσωνύμιο της «Σιδηράς Κυρίας».
Οι New York Times την προηγούμενη εβδομάδα αφιέρωσαν ένα ολόκληρο άρθρο στη γυναίκα που από αύριο επισήμως θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας. Για να αποδείξουν το πόσο δυναμική και πραγματίστρια είναι, το άρθρο ξεκινάει με ένα περιστατικό από το 2013, τότε που η Μέι διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 1, μία πάθηση που απαιτεί σε καθημερινή βάση ενέσεις με ινσουλίνη. Ερωτώμενη για το πώς ένιωσε, η Μέι σημείωσε ότι ο τρόπος που προσέγγισε την ασθένειά της δεν διέφερε από τη γενικότερη στάση ζωής που ακολουθεί. «Απλά προχώρα και αντιμετώπισέ το», ήταν η απάντησή της.
Η ίδια αντοχή ήταν που την κράτησε επί χρόνια στο υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας και την έβαλε στο επίκεντρο μετά την ψήφο της χώρας της να αποχωρήσει από την ΕΕ.
«Το ξέρω, δεν είμαι ελκυστική πολιτικός», δήλωνε η 59χρονη σήμερα Μέι πριν από λίγες ημέρες. «Δεν κάνω περιοδείες στα τηλεοπτικά στούντιο και δεν κουτσομπολεύω στο μεσημεριανό. Δεν πηγαίνω για ποτό στα μπαρ του Κοινοβουλίου», συνέχισε.
Μιλώντας στους ΝΥΤ, ένας πρώην συνεργάτης της αποκαλύπτει για εκείνη ότι αν και πάντα πήγαινε στα πάρτι του, ποτέ δεν ήταν από εκείνους που συγκέντρωναν κόσμο γύρω τους. Αντίθετα, είχε πάντα ήπιο στιλ και ήταν προσεκτική, κάτι που την έφερνε πάντα σε πιο σταθερή θέση ειδικά στις περιπτώσεις που γύρω της επικρατούσε χάος.
Άλλος πρώην συνεργάτης της την περιέγραψε ως μία «απίστευτα δύσκολη γυναίκα», ενώ τη συνέκρινε με μία άλλη πολιτικό με την οποία συνεργαζόταν στο παρελθόν, τη Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ποια είναι η Τερέζα Μέι
Γεννημένη το 1956, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών της χρόνων στο Όξφορντσαϊρ. Μοναχοπαίδι και καλή μαθήτρια, συντάχθηκε με το Συντηρητικό Κόμμα στην ηλικία των 12, ενώ, όπως αποκάλυψε η ίδια, ποτέ δεν επαναστάτησε ενάντια στη θρησκευτική ανατροφή που της έδωσε η οικογένειά της -ο πατέρας της ήταν ιερωμένος- και μέχρι και σήμερα πηγαίνει τακτικά στην εκκλησία.
Από το δημόσιο λύκειο κατάφερε, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Μπόρις Τζόνσον, να γίνει δεκτή στην Οξφόρδη. Εκεί, παρακολούθησε τη διάσημη ομάδα ντιμπέιτ του πανεπιστημίου και μπήκε στη συντηρητική ένωση της σχολής. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της, τον οποίο τής συνέστησε η συμφοιτήτριά της Μπεναζίρ Μπούτο, που χρόνια μετά έγινε Πρωθυπουργός του Πακιστάν.
Σήμερα, η Τερέζα Μέι περιγράφει τον σύζυγό της ως τον βράχο της. Οι δυο τους είναι μόνοι, καθώς δεν κατάφεραν να αποκτήσουν παιδιά. «Απλά δεν συνέβη», είπε σε συνέντευξή της στην Telegraph. «Βλέπεις οικογένειες όλη την ώρα και αντικρίζεις κάτι που δεν έχεις».
Η επαγγελματική της πορεία ξεκίνησε από την Τράπεζα της Αγγλίας, και εξελέγη βουλευτής το 1997 εκπροσωπώντας μία ευημερούσα πόλη δυτικά του Λονδίνου. Στις τάξεις των Συντηρητικών ανέβηκε γρήγορα, και κέρδισε την εθνική προσοχή με μία δυνατή ομιλία σε ένα συνέδριο του κόμματος. «Η βάση μας είναι πολύ στενή και έτσι, μερικές φορές, είναι συμπάθειά μας», προειδοποίησε τους συναδέλφους της και συνέχισε: «Ξέρετε πως μας αποκαλούν ορισμένοι: το δυσάρεστο κόμμα», είπε.
Αργότερα όταν οι Συντηρητικοί ήρθαν στην εξουσία, το 2010, και συνεργάστηκαν με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, έγινε υπουργός εσωτερικών, παίρνοντας τη θέση που είχε διεκδικήσει ο αρχηγός των εταίρων τους στη συμμαχία.
Σύμφωνα με τον Νόρμαν Μπέικερ από τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς που συνεργάστηκε μαζί της στο υπουργείο η Τερέζα Μέι «δεν είναι πολύ φιλελεύθερη», αλλά είναι «σκληρή ως τα νύχια», και δεν διστάζει να εναντιωθεί ακόμα και στον πρωθυπουργό. «Δεν επιβιώνεις ως Υπουργός Εσωτερικών για έξι χρόνια χωρίς κάποια μορφή επάρκειας», σχολιάζει ο Μπέικερ στους ΝΥΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα ήθελε να τη δει στη θέση του πρωθυπουργού, αλλά θα την προτιμούσε σε σχέση με τους υπόλοιπους γιατί είναι «ικανή».
Ωστόσο, και η Μέι έχει τη δική πολίτικη αχίλλειο πτέρνα που στην περίπτωσή της είναι το μεταναστευτικό, το ζήτημα δηλαδή για το οποίο ήταν υπεύθυνη ως υπουργός και για το οποίο ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν κατάφερε να κρατήσει τις υποσχέσεις που της είχε δώσει οι οποίες ήθελαν λιγότερους από 100.000 μετανάστες κάθε χρόνο στη Βρετανία.
Αν και οι περισσότεροι την τοποθετούν πιο δεξιά σε σχέση με τον Κάμερον, η Μέι υποστήριξε τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Στο καυτό ζήτημα του δημοψηφίσματος όμως η θέση της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μόνο ουδέτερη και ακόμα και στο τέλος όταν τάχθηκε με τον Κάμερον, η στάση της ήταν πολύ διακριτική. Χάρη σε αυτή κατάφερε να λανσάρει τον εαυτό της ως υποψήφια ενότητας, σε ένα κόμμα το οποίο είχε βαθιά διχαστεί από το ζήτημα.
Σε λίγο διάστημα η Μέι θα είναι εκείνη που θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. Όπως δήλωσε πάντως και χθες, «Brexit σημαίνει Brexit».