Βρετανός κομμωτής κατέθεσε την πρώτη αγωγή για το Brexit

Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή για το Brexit από έναν Βρετανό κομμωτή, τον Ντέιρ Ντος Σάντος, ο οποίος αναφέρει ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας πρέπει να αποφασιστεί από το Κοινοβούλιο και όχι αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι με την ενεργοποίηση του Άρθρου, η Βρετανία θα έχει μπροστά της δύο χρόνια για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι «είναι απλά ένας συνηθισμένος τύπος. Αν χάσει τα δικαιώματά του, θέλει αυτό να γίνει με τον σωστό και νόμιμο τρόπο».

Όπως είπε στο Bloomberg ο Ντομινίκ Τσέιμπερς, δικαστής θα κάνει ακρόαση στις 19 Ιουλίου, προκειμένου να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για τη διαδικασία.

Τα πράγματα είναι ακόμη θολά σχετικά με το πότε και πώς θα ενεργοποιήσει η Βρετανία το Άρθρο 50. Σύμφωνα με τον Όλιβερ Λέτουιν, τον Υπουργό που επιβλέπει τις προεργασίες των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την ΕΕ, ο Πρωθυπουργός είναι αυτός που ευθύνεται για την έναρξη της διαδικασίας και όχι το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο ο Τσέιμπερς είπε ότι αυτές οι δηλώσεις αναμένεται να προκαλέσουν ένα «κύμα» αγωγών για το Brexit. Ήδη η Mishcon de Reya, μία κορυφαία δικηγορική εταιρεία του Λονδίνου, έχει κάνει γνωστό πως εκπροσωπεί μία ομάδα πολιτών οι οποίοι απειλούν επίσης να ακολουθήσουν τη νομική οδό. Αίτημα και των ίδιων να ψηφίσει το κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του άρθρου 50.