Φαίνεται ότι ο Φρανσουά Ολάντ δεν διανύει τις πιο λαμπρές ημέρες της πολιτικής του καριέρας ως Προέδρου της Γαλλίας, μια και δημοσκόπηση του TNS Sofres αναφέρει ότι περίπου το 90% των πολιτών εκφράζονται αρνητικά σε βάρος του. Από τους Γάλλους που πήραν μέρος στη δημοσκόπηση, μόλις το 12% απάντησε ότι είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του.
Όπως αναφέρει η Washington Post, το ποσοστό αυτό είναι το χειρότερο που έχει σημειωθεί για τους ανθρώπους που έλαβαν το συγκεκριμένο αξίωμα, εδώ και τουλάχιστον 30 (!) χρόνια.
Ωστόσο η αρνητική εικόνα για τον Ολάντ δεν είναι κάτι καινούριο καθώς το 2013, είχε αναδειχθεί ως ο πιο αντιδημοφιλής Πρόεδρος της νεότερης γαλλικής ιστορίας. Τότε, το ποσοστό της δημοτικότητάς του ήταν στο 26%, όταν ο προκάτοχός του -Νικολά Σαρκοζί- δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από το 30%.
Η μόνη στιγμή που το σχετικό ποσοστό του Ολάντ ξεπέρασε το “φράγμα” του 30% ήταν τον Ιανουάριο του 2015 με την φονική επίθεση στο Charlie Hebdo, με κάποιους να αναγνωρίζουν ότι η αντίδρασή του ήταν ικανοποιητική και στο επόμενο τρομοκρατικό “χτύπημα” που δέχθηκε η Γαλλία τον περασμένο Νοέμβριο.
Από τους πιο σημαντικούς λόγους που ο Ολάντ κάθε άλλο παρά επιθυμητός είναι στη χώρα του είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Επίσης η οικονομία της χώρας μόλις έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της την ύφεση. (Σημειώνεται ότι το “καυτό” νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις έχει προκαλέσει την οργή των Γάλλων, οι οποίοι έχουν διαδηλώσει πολλάκις στους δρόμους της χώρας).
Στη χαμηλή δημοτικότητά του μπορεί να συμβάλει όμως και μία γενική τάση των Γάλλων προς την απαισιοδοξία, γράφει η Washington Post. «Με άλλα λόγια, παρά τη γενική αντίληψη ότι ο Ολάντ μπορεί να μην είναι ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας, ενδεχομένως να είχε υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας αν ήταν ηγέτης μίας άλλης χώρας», καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.
Η δημοσκόπηση αναφέρει επίσης ότι οι πιο απογοητευμένοι από τον Γάλλο Πρόεδρο είναι οι εργαζόμενοι της μέσης τάξης από 35 έως 49 ετών.
Ο Ολάντ μειονεκτεί σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, ακόμη και σε σύγκριση με άλλους ηγέτες. Η Washington Post, φέρνει ως παράδειγμα την Άγκελα Μέρκελ -η οποία “σηκώνει” το βάρος του ζητήματος για το Προσφυγικό- και στηρίζεται από το 54% των Γερμανών.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Καναδός Πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, είναι αυτή τη στιγμή ίσως ο πιο δημοφιλής ηγέτης της Δύσης, με το ποσοστό του να φτάνει το 63%.
Ο Ματέο Ρέντσι έχει τη στήριξη του 40% των πολιτών της χώρας του, ενώ λέγεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει την υποστήριξη του 83% των Ρώσων.
Ο μόνος ίσως πολιτικός που τα πηγαίνει χειρότερα από τον Φρανσουά Ολάντ, είναι ο υπηρεσιακός Πρόεδρος της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ, τον οποίο στηρίζει μόλις το 11% των συμπατριωτών του.
Η δημοτικότητα του Ολάντ από το 2012
Η δημοτικότητα του Ολάντ σε σύγκριση με άλλους ηγέτες