"Έφυγε" ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης συγγραφέας Ελί Βιζέλ

Πέθανε στα 88 του ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, Ελί Βιζέλ, συγγραφέας και ένας από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ο Ελί Βιζέλ γεννήθηκε το 1928 σε μια μικρή πόλη στην Τρανσυλβανία.

Συγγραφέας, καθηγητής, δημοσιογράφος και πολιτικός ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1986, ο Βιζέλ συνέγραψε 57 βιβλία, μεταξύ των οποίων και το “Η νύχτα”, που είναι βασισμένο στις εμπειρίες του ως κρατουμένου στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς και του Μπούχενβαλντ.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ τον απεκάλεσε ως «αγγελιοφόρο προς την ανθρωπότητα», δηλώνοντας ότι μέσα από τον αγώνα του να ξεπεράσει «τη δική του προσωπική εμπειρία ολοκληρωτικού εξευτελισμού και τέλειας περιφρόνησης προς την ανθρώπινη ιδιότητα» στα στρατόπεδα του θανάτου, καθώς και μέσα από το «πρακτικό έργο του για την υπόθεση της ειρήνης», ο Βίζελ είχε μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα «ειρήνης, εξιλέωσης και ανθρώπινης αξιοπρέπειας» στην ανθρωπότητα.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μαζί με την οικογένειά του, καθώς και με άλλους Εβραίους, στάλθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, όπου και έχασαν τη ζωή τους οι γονείς του και η μικρή του αδελφή. Αυτός και οι δύο μεγαλύτερες αδελφές του επέζησαν.