Εισαγγελέας ζητά να δικαστεί η Κριστίν Λαγκάρντ

Γάλλος Εισαγγελέας ζήτησε να δικαστεί η Κριστίν Λαγκάρντ για μια υπόθεση όταν η ίδια ήταν Υπουργός Οικονομίας. Στην περίπτωση που το αίτημα γίνει δεκτό, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πιθανόν να περάσει το κατώφλι της δικαστικής αίθουσας.

Η κατηγορία με την οποία επιβαρύνει η Εισαγγελία την Λαγκάρντ, είναι η αμέλεια σε μια διαιτησία υπέρ του Γάλλου επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί το 2008.

Η απόφαση για το αν θα δικαστεί η Λαγκάρντ αναμένεται να ληφθεί στις 22 Ιουλίου από το Εφετείο. Αν η απόφαση είναι θετική, τότε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR).

Πρόκειται για ένα ειδικό δικαστήριο για αδικήματα τα οποία διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τι έγινε το 1993…

Εκείνη τη χρονιά, ο Μπερνάρ Ταπί υποστήριξε ότι το μερίδιό του στην εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas, που πούλησε στην τράπεζα Credit Lyonnais, ξαναπουλήθηκε για πολύ μεγαλύτερο ποσό, και έτσι η τράπεζα τον είχε εξαπατήσει.

Το 2008, Υπουργός Οικονομικών στη Γαλλία ήταν η Λαγκάρντ επί θητείας του Νικολά Σαρκοζί. Η ίδια αποφάσισε να επιτρέψει διαιτησία στην αντιδικία του Ταπί με την Credit Lyonnais, μέρος της οποίας ήταν υπό την ιδιοκτησία του κράτους. Ο Ταπί -που είχε στενές σχέσεις με τον Σαρκοζί- κέρδισε την αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ, που θα έπρεπε να καλυφθούν από μια κρατική οντότητα που είχε την ευθύνη να διευθετηθούν τα χρέη της τράπεζας.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Λαγκάρντ θα έπρεπε ως Υπουργός να προσβάλλει την απόφαση της διαιτησίας για την αποζημίωση, η οποία επέφερε τεράστιο κέρδος στον Ταπί αλλά ζημίωσε το δημόσιο. Η Λαγκάρντ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες αυτές, λέγοντας ότι έδρασε υπό τις εντολές του Σαρκοζί.