"Μαγδαληνές χωρίς υπέρμαχο": Όταν το συναίσθημα αγνοεί ακόμη και τη φυλακή

Στο πατάρι του Ιανού παρουσιάστηκαν την Πέμπτη οι “Μαγδαληνές χωρίς υπέρμαχο” (Κέδρος) της Δάφνης Καλογεροπούλου, με ένα κοινό που διψούσε να μάθει για τον απροσπέλαστο κόσμο των γυναικείων φυλακών, την ψυχοσύνθεση και τα βιώματα των γυναικών εκείνων που βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα για διαφορετικούς λόγους και είδαν τις ζωές τους να διαλύονται.

5Οι “Μαγδαληνές” αυτές, που έμειναν να διαχειριστούν την καταστροφή χωρίς “υπέρμαχο”, βρήκαν ωστόσο ένα σύμμαχο: την ίδια τη συγγραφέα, η οποία στην έρευνά της για τη συγγραφή του βιβλίου μπόρεσε – και με την ιδιότητα της ψυχολόγου – να προσεγγίσει αυτό τον άγνωστο για τους περισσότερους κόσμο, να καταγράψει συναισθήματα και αγωνίες και να τα εντάξει σε ένα μυθιστόρημα που δεν μιλάει για τη φυλακή, αλλά για… την αγάπη.

Αυτό επεσήμανε άλλωστε και ο συγγραφέας  Σπύρος Σίγμα κατά την ομιλία του για το βιβλίο, σημειώνοντας ότι η δημοσιογραφική προσέγγιση αδικεί το ίδιο το μυθιστόρημα που – παρά το ερευνητικό του υπόβαθρο – αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη. Ο ίδιος σημείωσε ότι η συγγραφέας έχει εντρυφήσει σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (μουσική, ψυχολογία, συγγραφή κ.α.), γεγονός που αποτυπώνεται στο σημαντικό έργο της.

Είχαν προηγηθεί οι ομιλίες των σημαντικών δημοσιογράφων, Πηνελόπης Γαβρά και Γιάννη Πολίτη, οι οποίοι, έχοντας την εμπειρία της συνύπαρξης με την ψυχολόγο – συγγραφέα στην εκπομπή Χ2 του Action 24, αναφέρθηκαν στην διεισδυτικότητα της Δάφνης Καλογεροπούλου, καθώς και την ικανότητά της να ανιχνεύει και να καταγράφει τόσο την ψυχοσύνθεση των συνομιλητών της όσο και τα κοινωνικά φαινόμενα, ακόμη και πριν από την εξέλιξή τους.

Η ίδια η συγγραφέας, ευχαρίστησε τους συνομιλητές της, καθώς και τους μουσικούς που άνοιξαν την εκδήλωση, Τατιάνα Παπαγεωργίου και Φάνη Μαρατσίνο, ενώ συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους παρευρισκόμενους, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην επαφή της με γυναίκες που είχαν βιώσει τον εγκλεισμό και τις συγκλονιστικές εμπειρίες που τις μετέφεραν.

Και – χωρίς να το διατυπώσει – φάνηκε πως άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για το μέλλον όσον αφορά την προσπάθεια στήριξής των γυναικών που βρίσκονται έγκλειστες στις φυλακές του Ελαιώνα Θήβας.

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση:

1 2 3

\Φωτογραφίες: Ελένη Γκρήγκοβιτς