Σε 13 συλλήψεις υπόπτων για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προχώρησε η τουρκική αστυνομία. Το μακελειό με τους 44 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ενεργοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς αφού πρώτα άρχισαν να πυροβολούν.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε, καθώς ένας από τους 260 τραυματίες εξέπνευσε.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι καμικάζι είναι πολύ πιθανό να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ενώ ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι βομβιστές προέρχονταν «από τη Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν».
Από τα 44 θύματα τα 19 είναι ξένοι υπήκοοι, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάκ Αλά, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 13 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4 αλλοδαποί, έχουν τεθεί υπό κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών. Η αστυνομία προχώρησε σήμερα στις συλλήψεις αυτές κατά τη διάρκεια εφόδων που πραγματοποίησε σε 16 τοποθεσίες στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Περιγράφοντας τις λεπτομέρειες του φονικού περιστατικού, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, εξήγησε ότι «οι τρομοκράτες αρχικά στόχευαν να περάσουν από τους (πρώτους) ελέγχους ασφαλείας» έως την είσοδο του αερολιμένα, ωστόσο άλλαξαν γνώμη και «εισήλθαν οπλισμένοι με πολυβόλα που έβγαλαν από τις βαλίτσες τους προτού περάσουν από τα σημεία ελέγχου και αρχίσουν να πυροβολούν αδιακρίτως».
«Ο ένας εξ αυτών πυροδότησε τα εκρηκτικά στο εξωτερικό» του αεροδρομίου και «οι δύο άλλοι, εκμεταλλευόμενοι τον πανικό, εισήλθαν στο αεροδρόμιο κι ανατινάχθηκαν» τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, ο Γιλντιρίμ είπε πως «τα στοιχεία “δείχνουν” το Ντάες», χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους.
Το εναλλακτικό σενάριο
Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που πρόσκειται στην τουρκική προεδρία και ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε μια άλλη εκδοχή των γεγονότων στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, μια πρώτη έκρηξη σημειώθηκε όταν ένας από τους βομβιστές εισήλθε στην αίθουσα αφίξεων και πυροδότησε τα εκρηκτικά λίγο πριν περάσει από τους σαρωτές ακτινών Χ.
Εκμεταλλευόμενοι τον πανικό που προκάλεσε η έκρηξη μεταξύ των επιβατών και στο προσωπικό του αεροδρομίου, ένας δεύτερος βομβιστής εισήλθε στην αίθουσα των αφίξεων, προχώρησε στην αίθουσα αναχωρήσεων κι εκεί ανατινάχθηκε.
Εντέλει, ο τρίτος βομβιστής που περίμενε στο εξωτερικό του κτιρίου ανατινάχθηκε τελευταίος.
Η εφημερίδα Hürriyet έγραψε ότι ένας από τους βομβιστές ήταν ένας Τσετσένος μαχητής, ο Οσμάν Βαντίνοφ, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία από τη Ράκα, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από καμία οργάνωση.
Η νέα επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, είναι η τέταρτη φονικότερη σε διάστημα ενός έτους στην μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.
Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ θα φωτιστεί απόψε το βράδυ με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας.
Οικογένεια ξεκληρίστηκε κατά την επίθεση
Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας –τρεις γυναίκες και ένα κοριτσάκι 9 ετών– σκοτώθηκαν στην επίθεση που συγκλόνισε τον κόσμο. Η κηδεία της οικογένειας Αμίρι, τουρκικής υπηκοότητας, που διέμενε στη Σαουδική Αραβία, τελέστηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Τουρκικός Τύπος: Θα παραιτηθεί κάποιος;
Η εφημερίδα Cumhuriyet, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, άσκησε σκληρή κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης, διερωτώμενη «θα παραιτηθεί κάποιος;», ενώ υπενθύμισε ότι μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών τον Μάρτιο, υπουργοί υπέβαλαν την παραίτησή τους.
Από την πλευρά του, δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, ο Μεχμέτ Γιλμάζ, έθεσε από την πλευρά του το ερώτημα:
«Εάν δεν υπήρξε κανένα κενό στο σύστημα ασφαλείας (όπως διαβεβαιώνει ο πρωθυπουργός), γιατί υπάρχουν νεκροί»;