Νύχτα θανάτου στην Πόλη: Τρομοκρατική επίθεση στο Ατατούρκ: 41 νεκροί - 239 τραυματίες (video+φωτό+upd)

Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας. Από τους 41 οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι 3 έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς ενώ από τους συνολικά 239 τραυματίες οι 109 νοσηλεύτηκαν και έχουν πάρει ήδη εξιτήριο.

airport-ataturk1

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο και αυτόπτες μάρτυρες τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά που έφεραν πάνω τους πριν περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου και συγκεκριμένα το μηχάνημα των ακτίνων-Χ στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού. Τουλάχιστον ένας από τους βομβιστές πριν ανατιναχτεί, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς το πλήθος, όπως μεταδίδει η Χουριέτ.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό  Μπιναλί Γιλντιρίμ, νεκροί είναι και οι τρεις δράστες που ήταν ζωσμένοι με εκρηκτικά. Σε δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ανέφερε πως η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ και «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η τρομοκρατία είναι μία παγκόσμια απειλή που απειλεί όλες τις χώρες και όλα τα έθνη και πρέπει να αντιμετωπιστεί με παγκόσμια συνεργασία» και ανακοίνωσε ότι «από τις 02.02 έχει ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ατατούρκ» και πρόσθεσε ότι «αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του».

Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

 

instabul29

instabul28

instabul25

Ο τρίτος βομβιστής σκοτώθηκε από αστυνομικό. Στο βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου φαίνεται ο δράστης, με το όπλο στα χέρια, να στοχεύει πολίτες που τρέχουν να σωθούν την ώρα που εμφανίζεται ένας αστυνομικός τον πυροβολεί και πέφτει νεκρός.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο ακυρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, με το αεροδρόμιο να έχει αποκλειστεί και την είσοδο να είναι απαγορευμένη σε δημοσιογράφους. Σημειώνεται ότι η πτήση της Aegean προς Αθήνα αναχώρησε μόλις λίγο πριν το συμβάν.

attatourk

Ευθύνες στη Δύση έριξε ο Ταγίπ Ερντογάν

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

«Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων» σημείωσε ο κ. Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα ότι «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει “με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο” την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Επανέρχονται οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κωνσταντινούπολης
Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει από χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από την τρομοκρατική επίθεση.

AttatourkTwitterDenaxa

Καταδικάζει το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του στο twitter- στα ελληνικά και στα αγγλικά- το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» ανέφερε στην πρώτη ανάρτηση. «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία» σημειώνει στην δεύτερη ανάρτηση.

Το Πακιστάν καταδικάζει τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον τουρκικό λαό.

«Ο Πρωθυπουργός Μοχάμεντ Νουάζ Σαρίφ καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, από τις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι άνθρωποι» ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο του Πακιστάν σε ανακοίνωσή του.