Σουλτς: Ζητά "εδώ και τώρα" το επίσημο αίτημα της Βρετανίας για την έξοδο από την ΕΕ

Την επίσημη αίτηση της Βρετανίας για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει άμεσα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τρεις ημέρες μετά από τη διεξαγωγή του ιστορικού δημοψηφίσματος.

Σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής, ο Μάρτιν Σουλτς αναφέρει ότι αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Τρίτης. “Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά από τη σχετική αίτηση, οι διαδικασίες για τους όρους της αποχώρησης μπορούν να ξεκινήσουν με χρονικό ορίζοντα για την διεκπεραίωσή τους τα δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ άσκησε αρνητική κριτική κατά της βρετανικής κυβέρνησης, λέγοντας στην ίδια εφημερίδα ότι «η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη». Μάλιστα υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατό, ακόμη και μέσα σε έναν χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η χριστιανοδημοκράτης υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν: «Κανένας δεν θα έχει την ευκαιρία να παίξει με το χρόνο. Η οικονομία θα ζητήσει σύντομο ξεκαθάρισμα. Οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί μέχρι να μάθουν τι ισχύει τώρα: είναι μέσα ή έξω», είπε χαρακτηριστικά, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για ειδικές ρυθμίσεις. Όπως είπε οι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για όλους, διαφορετικά και άλλες χώρες όπως η Νορβηγία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι αντίστοιχο.