Το φόβο του ότι θα μπορούσαν να προκηρυχθούν δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενώ άσκησε κριτική στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον.
Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι δεν θεωρεί απίθανα και άλλα δημοψηφίσματα, «διότι κατά κανόνα οι λαϊκιστές δεν αφήνουν καμιά ευκαιρία για να προβάλουν την αντιευρωπαϊκή τους πολιτική, κάνοντας πολύ θόρυβο».
Παράλληλα επεσήμανε ότι τώρα θα πρέπει να αποδειχθεί γρήγορα ότι μετά την υπερψήφιση της εξόδου από την Ε.Ε. η Μεγάλη Βρετανία θα τα πάει χειρότερα, «οικονομικά, κοινωνικά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη βδομάδα πρέπει να γίνει μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των πολιτών και τι πρέπει να γίνει με τους λαϊκιστές.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν επέκρινε τον κ. Κάμερον, ο οποίος έκανε το δημοψήφισμα και τώρα παραιτήθηκε λόγω της ήττας, «διότι όταν κάποιος από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο καθυβρίζει την Ευρώπη, δεν μπορεί να τον εκλάβει κανείς την Κυριακή ως πεπεισμένο Ευρωπαίο».
Το λεγόμενο Brexit, εν τούτοις, δεν είναι η αρχή του τέλους, κατά τον πρόεδρο της Κομισιόν. Η Ευρώπη, κατά τον ίδιο, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αναθέρμανση των επενδύσεων, στο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να φροντίσει για την ασφάλεια των πολιτών.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγγυήθηκε πάντως την θέση εργασίας των περίπου 1.000 Βρετανών υπαλλήλων, «οι οποίοι εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρώπη και όχι για την Μ. Βρετανία».