Μέρκελ: Η σημερινή είναι ημέρα τομής για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνέπειές της θα τις δούμε στο μέλλον

Σύνεση, σωφροσύνη και όχι βιασύνη ζήτησε με δήλωσή της η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά το Brexit από το βρετανικό δημοψήφισμα. «Δεν πρέπει να βγαίνουν άμεσα συμπεράσματα. Θα πρέπει να αναλύσουμε την κατάσταση με σωφροσύνη και από κοινού προκειμένου να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει «για το λόγο αυτό να εξασφαλίσουμε ότι θα πρέπει οι πολίτες να μπορέσουν να αισθανθούν πόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά για να βελτιωθεί η προσωπική τους ζωή» και ανακοίνωσε ότι προσκάλεσε στο Βερολίνο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι προκειμένου να έχουν συνάντηση πριν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη.

Όπως σημείωσε η διαδικασία (σ.σ. για το Brexit) προβλέπει πολυετείς διαβουλεύσεις που στο τέλος θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Καταλήγοντας η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα προσέξει ιδιαίτερα τα συμφέροντα των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αρκετά ισχυρή ώστε να δώσει τις απαντήσεις για το θέμα».

Η Γερμανίδα καγκελάριος θύμισε ότι «η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν αρχικά μια ιδέα ειρήνης», εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση των Βρετανών, μίλησε για «σημείο καμπής» στην Ευρώπη και τόνισε ότι οι μελλοντικές συνέπειες της σημερινής εξέλιξης θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει κάτι που μπορούμε να υπεκφύγουμε. Η σημερινή μέρα αποτελεί καμπή για  την Ευρώπη, για την ευρωπαϊκή διαδικασία ενοποίησης», δήλωσε η κ. Μέρκελ και τόνισε ότι «το τι θα σημάνουν οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες, μήνες και χρόνια, εξαρτάται από το εάν εμείς, τα άλλα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είμαστε τώρα πρόθυμοι και ικανοί να μην βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα από το δημοψήφισμα, αλλά να λάβουμε από κοινού τις σωστές αποφάσεις έπειτα από διαβουλεύσεις, με ηρεμία και σύνεση».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε ότι συχνά οι άνθρωποι εκφράζουν θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τόνισε ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές σε αυτούς τους ανθρώπους πώς η Ευρώπη βελτιώνει συγκεκριμένα τη ζωή τους» και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη αποτελεί εγγύηση ειρήνης, ευημερίας και δημοκρατίας. Οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου είναι πολύ μεγάλες για να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν μεμονωμένα κράτη».

Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση της ότι μόνο από κοινού μπορεί η Ευρώπη να διαφυλάξει τα συμφέροντά της στον σημερινό παγκόσμιο ανταγωνισμό και σημείωσε ότι «ακόμη και αν είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς για μας, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης ήταν μια ιδέα ειρήνης. Βλέπουμε όλοι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε αναταραχή. Η ειρήνη που έχουμε στην Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι αυτονόητη».

Αναφερόμενη στη διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ΕΕ, η Καγκελάριος επισήμανε ότι θα διαρκέσει χρόνια και ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της η Βρετανία παραμένει μέλος της ΕΕ.