Σε ολονύκτιο θρίλερ για γερά νεύρα ήταν η χτεσινή νύχτα, με πρωταγωνίστρια τη Βρετανία και την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ. Και ο λαός ψήφισε και αποφάσισε.
Η Βρετανία αποφάσισε, έξοδο από την ΕΕ. Και την Παρασκευή, ξύπνησε μία Ευρώπη… μικρότερη. Τα ποσοστά 52% υπέρ του Brexit έναντι 48% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έδωσαν τη χαριστική βολή.
“Επιτέλους ανεξαρτησία”, “Αντίο ΕΕ”, “Είμαστε έξω”, “Έξω”, είναι μερικοί από τους τίτλους στα σημερινά πρωτοσέλιδα.
Επρόκειτο για τη πιο μακρά νύχτα της Ευρώπης. Τα βλέμματα ήταν όλα στραμμένα στη Βρετανία, με της δημοσκοπήσεις, στην κόψη του ξυραφιού να δίνουν προβάδισμα στο Bremain κάτι που… διαψεύσθηκε.
Και από σήμερα, ο Farage μπορεί να χαμογελά. Ήδη από χτες οι δηλώσεις του κάνουν το γύρο του κόσμου, με φωτογραφίες και βίντεο που απεικονίζουν την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα.
Δημοσιογραφικά επιτελεία, από τα μεσάνυχτα ανέμεναν, την ανακοίνωση του αποτελέσματος από τον Κάμερον αλλά και την δήλωση του Farage.
Λίγες ώρες αφότου άρχισε να διαφαίνεται ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, παραδέχθηκε μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι η παραμονή είχε το προβάδισμα, ωστόσο λίγο μετά δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα είναι η μέρα της ανεξαρτησίας μας».
Πιο σίγουρος από ποτέ, έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, “τώρα μπορώ να πιστέψω πως έρχεται η ανεξαρτησία για το Ηνωμένο Βασίλειο”.
Την ίδια στιγμή, τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι υπέρμαχοι της εξόδου ζητούσαν την παραίτηση του Κάμερον.
Ακόμη, ο Farage, στις 4 τα ξημερώματα δήλωσε πως είναι μία νίκη χωρία καμία σφαίρα, αναφερόμενος στη δολοφονία τη Τζο Κοξ. Βέβαια, με αυτό του το σχόλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Παράλληλα στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:
“Εάν τα μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις επικρατήσουν, τότε πρόκεται για μία νίκη για τους ανθρώπους, για τους λογικούς και τους έντιμους. Πολεμήσαμε τις πολυεθνικές, τις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, τις κακές πολιτικές, τα ψέμματα και σήμερα με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη νομίζω το έθνος μας θα κερδίσει.
Ας μείνει η 23η Ιουνίου η μέρα ανεξαρτησίας για το λαό μας”.
“Να καθιερωθεί ως εθνική γιορτή”.
Μάλιστα, πριν λίγο δήλωσε “νομίζω πως πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση ενωμένη με γνώμονα το Brexit. Αυτό είναι το πιο σημαντικό.Νομίζω πως είναι πολύ δύσκολο (για τον Κάμερον) να παραμείνει σε αυτή τη θέση , μιας και είχε πει ότι τρομερά πράγματα θα συμβούν αν βγούμε από την ΕΕ. Το βρίσκω δύσκολο να μπορεί να είναι πρωθυπουργός με Brexit, μπορεί και να κάνω λάθος”.
Στο άλλο στρατόπεδο, ο Κάμερον. Εκτός του ότι έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη ήττα και παράλληλη έξοδο από την ΕΕ, έρχεται αντιμέτωπος με πιέσεις πολλώςνμεταξύ των οποίων είναι οι Farage, Gus O’Donnell, Hilary Benn, Alex Salmond (Scottish National Party politician), Ken Clarke και άλλοι, που “απαιτούν” την παραίτησή του.
Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, παρουσιάζουν έναν Κάμερον σε τρομερά δύσκολη θέση, καθώ αναγνωρίζουν την αδυναμία να κυβερνά μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα.
“Ευχαριστώ όλους όσοι ψήφισαν για μια ασφαλέστερη Βρετανία” ανέφερε ο Κάμερον.
Ακόμη και συνεργάτες του, υποστηρικτές του Bremain, θεωρούν πως πρέπει να παραιτηθεί.