Η Ευρώπη αποφάσισε να δημιουργήσει συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή

Κοινή απόφαση έλαβαν σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, για τη δημιουργία ενός νέου σώματος συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.

Στόχος είναι να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, με τις επιχειρήσεις του νέου σώματος να ξεκινούν το νωρίτερο το Σεπτέμβριο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έως το Νοέμβριο.

Η τελική ημερομηνία για τη συμφωνία είναι η 30η Ιουνίου, όπως είπαν οι ηγέτες της ΕΕ, συμφωνία που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με τη συμφωνία με την Τουρκία.

Το νέο σώμα συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ θα αναπτύσσεται σε οποιαδήποτε χώρα τα σύνορα της οποίας δέχονται πιέσεις από μεγάλο αριθμό προσφύγων. Μάλιστα, θα αναπτύσσονται ακόμη κι αν η χώρα είναι απρόθυμη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν οι χώρες της «πρώτης γραμμής» σε αυτή την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, δεν μπορούν να χειριστούν τις προσφυγικές ροές οργανωμένα, τότε το νέο σώμα θα αναπτύσσεται χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Στην περίπτωση που δεν συνεργαστούν με αυτή τη δύναμη, τότε θα κινδυνεύουν ακόμη και με έξοδο από την Σένγκεν.

Υπό τη συμφωνία, οι χώρες θα συνεχίζουν να έχουν τη διαχείριση των συνόρων τους. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν να ζητήσουν ενισχύσεις με 1.500 συνοριοφύλακες, που θα είναι μέρος μίας εκτεταμένης δύναμης της Frontex.