Κύπρος: Υπό όρους η τουρκική βοήθεια για την κατάσβεση της φωτιάς - Άρνηση από την Άγκυρα

Αντιδράσεις σημειώθηκαν από την πλευρά της Άγκυρας, με αφορμή τον όρο που έθεσε η Λευκωσία αναφορικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να συμβάλλει στην κατάσβεση των πύρινων μετώπων.

Η Κύπρος ζήτησε ο συντονισμός των εναέριων τουρκικών μέσων να γίνει υπό τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών μαζί με τη συνδρομή των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν, ωστόσο η Τουρκία αυτό δεν το αποδέχεται.

Όπως είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “θέλαμε να στείλουμε δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κύπρο αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την ευαίσθητη κατάσταση που αντιμετωπίζει, θέλει να κερδίσει πλεονεκτήματα. Ζήτησε να κατεβούν τα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του νότου. Η Τουρκία τέτοιο όρο δεν μπορεί να τον αποδεχθεί”, τονίζοντας επίσης ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται τα ανθρωπιστικά ζητήματα”.

Ο Τσαβούσογλου προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον “Υπουργό Εξωτερικών” των κατεχομένων, Ταχσίν Ερτουργρούλογλου.

Από την πλευρά του ο Τούρκος αναπληρωτής Πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδιαφορία της ελληνοκυπριακής πλευράς, χαρακτηρίζοντας «αχρείαστες συζητήσεις» για το αν το νερό που θα χρησιμοποιηθεί θα έρχεται από τον Νότο ή τον Βορρά.