Αντίδραση Πούτιν για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Την αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν προκάλεσε η απόφαση της IAAF να αποκλείσει τη Ρωσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, χαρακτηρίζοντάς της ως άδικη και αδικαιολόγητη.

Υπενθυμίζεται ότι η διεθνής ομοσπονδία στίβου έκρινε ομόφωνα την Παρασκευή ότι δεν πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός των Ρώσων αθλητών, που είχε επιβληθεί από τον Νοέμβριο για συστηματικό ντόπινγκ, με κρατική στήριξη.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη, ο Πούτιν τόνισε: «Εννοείται ότι είναι άδικος και αδικαιολόγητος (σ.σ. ο αποκλεισμός). Υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου και μία από αυτές είναι ότι η ευθύνη θα πρέπει πάντα να προσωποποιείται. Αν κάποια μέλη της οικογένειάς σου διαπράττουν έγκλημα, θα ήταν δίκαιο να θεωρούν υπεύθυνα όλα τα μέλη της; Δεν γίνονται έτσι τα πράγματα».

«Γιατί θα έπρεπε να υποφέρουν οι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με τις παραβιάσεις, για εκείνους που τις διέπραξαν; Αυτό δεν είναι στο πλαίσιο της πολιτισμένης συμπεριφοράς», επιμένοντας ότι η ρωσική Κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη κατά του ντόπινγκ, το οποίο δεν στηρίζει.

«Γιατί όμως να υποφέρουν οι λεγόμενοι καθαροί αθλητές; Δεν το καταλαβαίνω αυτό», τόνισε για μία ακόμη φορά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα μας προσβάλουν και ότι θα πούμε ότι δεν θα πολεμήσουμε το ντόπινγκ. Οχι. Θα κάνουμε αυτή τη μάχη ακόμη πιο εντατική», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας ο Ρώσος Πρόεδρος, έκανε έμμεση αναφορά και στην υπόθεση της Μαρίας Σαράποβα η οποία έχει αποκλειστεί από κάθε αγώνα τένις για τα επόμενα δύο χρόνια, κάνοντας λόγο για την ουσία στην οποία βρέθηκε θετική η Ρωσίδα τενίστρια.

«Τι θεωρείται ντόπινγκ; Είναι ένα φάρμακο που σου δίνει πλεονέκτημα όταν αγωνίζεσαι. Το meldonium δεν σου δίνει πλεονέκτημα. Απλά κρατά υγιή την καρδιά κατά τη διάρκεια της εξαιρετικής επιβάρυνσης και για χρόνια δεν θεωρούνταν ντόπινγκ. Όλοι όμως ξέρουν ότι είναι ουσία που εφευρέθηκε στη Σοβιετική Ένωση και ότι την λάμβαναν μόνο οι αθλητές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Όλοι το γνωρίζουν αυτό καλά. Γιατί ξεχωρίζουν αυτή τη συγκεκριμένη ουσία;», αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ομόφωνη άποψη για το πόσο καιρό χρειάζεται για να φύγει από τον οργανισμό το meldonium, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως αυτές οι αποφάσεις λήφθηκαν βιαστικά. «Όμως θεωρούμε ότι όλοι κάνουν λάθη και οι εταίροι μας έκαναν και αυτή ένα λάθος», σχολίασε.