Δέκα χρόνια φυλάκιση για τον επικριτή του Πούτιν, Ναβάλνι, ζητά η εισαγγελία

ΓΙΑ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ

Ποινή φυλάκισης 10 ετών ζήτησε η ρωσική εισαγγελία να επιβληθεί στον γνωστότερο επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση σε βάρος εταιρειών, μεταξύ των οποίων και θυγατρική της γαλλικής εταιρείας Yves Rocher.

Ο Ναβάλνι κατηγορείται, όπως και ο αδελφός του Όλεγκ—σε βάρος του οποίου η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών—για την υπεξαίρεση άνω των 30 εκατομμυρίων ρουβλίων την περίοδο 2009-2012 από δυο εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι θυγατρική της γαλλικής Yves Rocher .

Η γαλλική πολυεθνική έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπέστη ζημία από τη συνεργασία της με τον Ναβάλνι, όμως έχει παραδεχθεί πως είχε υποβάλει μια προσφυγή στην οποία βασίστηκε η δίωξη του αντιφρονούντα.

Παράλληλα, η ρωσική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον σε βάρος του Ναβάλνι έως την 15η Φεβρουαρίου, όπως ζητούσε η εισαγγελία. Αναμένεται να ανακοινώσει την τελεσίδικη απόφασή της για την υπόθεση της Yves Rocher σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Ο 38χρονος πολέμιος του Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ήδη καταδικαστεί τον Οκτώβριο του 2013 σε πέντε χρόνια κάθειρξη σε στρατόπεδο εργασίας με αναστολή για μια άλλη υπόθεση κατάχρησης. Η καταδίκη του είχε προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Μόσχας.

Ο Ναβάλνι απορρίπτει τις κατηγορίες σε βάρος του περί διαφθοράς, οι οποίες θεωρεί ότι εντάσσονται σε μια εκστρατεία με πολιτικούς σκοπούς: να κατατρομοκρατηθεί και να σιωπήσει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64111500