Το αδιαχώρητο στη μουσουλμανική προσευχή για τον Μοχάμεντ Άλι - Την Παρασκευή η κηδεία του

Πάνω από 14.000 άνθρωποι ανεξαρτήτως θρησκείας έδωσαν το παρόν στη μουσουλμανική τελετή για τον θρυλικό μποξέρ Μοχάμεντ Άλι.

Η ζανάζα, η κηδεία στα Αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

«Ο θάνατος του Μοχάμεντ Άλι μας έκανε όλους να αισθανθούμε πιο μόνοι μας στον κόσμο», είπε ο Σέρμαν Τζάκσον, μουσουλμάνος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Ο Τζάκσον έπλεξε το εγκώμιο του Άλι για τον αγώνα που έδωσε για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών τη δεκαετία του 1960.

Ο Άλι και η οικογένειά του σχεδίαζαν αυτήν την κηδεία εδώ και μια δεκαετία, ώστε να διασφαλίσουν πως θα τιμούσαν τη μουσουλμανική πίστη αλλά ταυτόχρονα η τελετή θα ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της δυτικής κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης.

«Ο Άλι δεν θα πεθάνει ποτέ. Το πνεύμα του θα συνεχίσει να ζει», είπε ο γνωστός οργανωτής αγώνων πυγμαχίας Ντον Κινγκ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το τελευταίο αντίο στον Μοχάμεντ Άλι θα δοθεί την Παρασκευή, σε μια διαθρησκευτική τελετή παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ηθοποιού Μπίλι Κρίσταλ.