Αβραμόπουλος στη Die Welt: Αυτό είναι το νέο σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Ο Επιτρόπος Mετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στη DIE WELT και γνωστοποίησε το νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει τη συνεργασία ιδίως με αφρικανικές χώρες επί τη βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας προσαρμοσμένης όμως σε κάθε χώρα. Επιπλέον, το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί με 62 δις. ευρώ, ενώ αναμένεται να εκδοθεί μια νέα μπλε κάρτα για να διευκολυνθεί η νόμιμη μετανάστευση πολιτών από τρίτες χώρες οι οποίοι έχουν υψηλή κατάρτιση
Χαρακτηριστικά ολόκληρη η συνέντευξη:
Die Welt: Η Κομισιόν προκειμένου να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση έχει καταθέσει ήδη σχέδια για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων και την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων. Τώρα οι Βρυξέλλες θέλουν να στρέψουν πιο έντονα την προσοχή τους προς τις αφρικανικές χώρες. Τι σχεδιάζετε;
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν θα προτείνει νέες συνεργασίες για το προσφυγικό ιδίως με την Αφρική. Συγχρόνως προτείνουμε καταρχάς σε εννιά χώρες, οι οποίες είναι χώρες προέλευσης ή χώρες διέλευσης, μια νέα ευρεία και βιώσιμη συνεργασία.
Die Welt: Ποιες είναι αυτές οι χώρες;
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Ιορδανία, ο Λίβανος η Τυνησία, ο Νίγηρας, το Μάλι, η Αιθιοπία, η Σενεγάλη η Νιγηρία και η Λιβύη. Αλλά θα προστεθούν με την πάροδο του χρόνου και άλλες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
Die Welt: Ποιος είναι ο στόχος;
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Ο στόχος είναι η καταπολέμηση των αιτίων της φυγής και η μείωση της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Η ιδέα οικοδομείται πάνω σε εμπειρίες τις οποίες αποκτήσαμε από τη συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Δεν θα είναι όμως μια απλή αντιγραφή. Δεν μπορεί κανείς να μεταφέρει τα ίδια μέτρα / τις ίδιες δράσεις σε όλες τις χώρες. Θέλουμε περισσότερο μέτρα κατάλληλα προσαρμοσμένα σε κάθε μία χώρα.
Die Welt: Συγκεκριμένα;
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Θέλουμε να συνάψουμε με κάθε μία από αυτές τις χώρες διαφορετική συμφωνία. Θέλουμε να τις πείσουμε να ξαναπαίρνουν πίσω τους παράτυπους μετανάστες. Θέλουμε επίσης να επιτύχουμε να δράσουν με συνέπεια κατά των διακινητών ανθρώπων και να φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους. Εκτός τούτου θέλουμε να εμποδίσουμε τους πρόσφυγες να πάρουν τον επικίνδυνο δρόμο προς την Ευρώπη: γι αυτό θα ενθαρρύνουμε ορισμένες χώρες, οι οποίες βρίσκονται σε άμεση γειτονία με της χώρες προέλευσης των προσφύγων, να εξασφαλίσουν, έτι περαιτέρω από ό,τι μέχρι σήμερα, ασφαλή υποδοχή στους ανθρώπους αυτούς. Και τέταρτον θέλουμε να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους προς την Ευρώπη, είτε με την απευθείας υποδοχή ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη από τις χώρες προέλευσής τους, είτε χορηγώντας άδεια παραμονής και εργασίας σε νόμιμους μετανάστες στα πλαίσια μιας νέας μπλε κάρτας, σε εκείνους λ.χ. που έχουν υψηλή κατάρτιση.
Die Welt: Τι θα προσφέρετε σε αυτές τις χώρες;
Αβραμόπουλος: Η Ε.Ε. μπορεί να προσφέρει θετικά και αρνητικά κίνητρα. Μπορούμε να δώσουμε σε εκείνες τις χώρες οι οποίες αποδεικνύονται συνεργάσιμες επιπρόσθετη χρηματική βοήθεια από την μέχρι σήμερα προσφερόμενη, είτε την αναπτύξουμε τις εμπορικές σχέσεις. Οποιος δεν τηρεί όμως τις συμφωνίες θα υποστεί περιορισμούς.
Die Welt: Τι ύψους θα είναι η οικονομική βοήθεια για τις νέες συνεργασίες και πώς θα χρηματοδοτηθεί;
Αβραμόπουλος: Θα προτείνουνε αφενός μέτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν βραχυπρόθεσμα και αφετέρου μέτρα τα οποία να είναι αποτελεσματικά γρήγορα. Γι αυτό θα διαθέσουμε πιο στοχευμένα ήδη υπάρχοντες πόρους, ευέλικτα και γρήγορα. Μόνο από το 2016 έως το 2020 μπορούν να εξασφαλισθούν περίπου 8 δις. ευρώ για την χρηματοδότηση των εταιρικών συμφωνιών. Για να αντιμετωπίσουμε μακροπρόθεσμα της αιτίες της φυγής θα παρουσιάσουμε ένα εκτεταμένο σχέδιο επενδύσεων ήδη το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς. Με τη δρομολόγηση ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων μπορούμε να συγκεντρώσουμε έως 31 δισ. ευρώ. Η Κομισιόν θα διαθέσει έως το 2020 3,1 δις ευρώ. Εάν συμμετάσχουν και τα κράτη μέλη και άλλοι εταίροι μπορούν στο τέλος να συγκεντρωθούν έως και 62 δισ. ευρώ.
Die Welt: Αναφέρατε ήδη ότι η Ε.Ε. θέλει να ενισχύσει τη νόμιμη μετανάστευση με μια νέα μπλε κάρτα. Δεν λειτούργησε το παλαιό σχέδιο;
Αβραμόπουλος: Η μπλε κάρτα η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες υψηλής κατάρτισης από τρίτες χώρες να πάρουν άδεια παραμονής και εργασίας στην Ε.Ε. είναι μία δυνατότητα ώστε να επιτευχθεί μια οργανωμένη μετανάστευση. Δημιουργούμε έναν νόμιμο τρόπο για εκείνους οι οποίοι θέλουν να έλθουν στην Ευρώπη και να τηρήσουν του κανόνες μας. Η μπλε κάρτα όμως ήταν πολύ περιοριστική. Λειτούργησε στην πραγματικότητα μόνο στη Γερμανία. Το 2014 εκδόθηκαν 13.852 μπλε κάρτες, σχεδόν 12.000 από αυτές στη Γερμανία.
Die Welt: Πώς θα είναι αυτή η νέα μπλε κάρτα;
Αβραμόπουλος: Θέλουμε να καταθέσουμε ένα σχέδιο νόμου το οποίο να καθιστά την μπλε κάρτα πιο ευέλικτη και πιο ελκυστική. Η Ευρώπη, λόγω της δημογραφικής εξέλιξης τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένους εργαζόμενους ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ευημερία και η παραγωγικότητα στην ήπειρό μας. Θα υπάρξει μια σειρά από καινοτομίες: στο μέλλον θα μπορούν να κάνουν αίτηση και οι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε κάποια χώρα μέλος της Ε.Ε., και οι οποίοι έχουν δικαίωμα για άσυλο και υψηλή κατάρτιση.
Die Welt: Τι άλλο θα αλλάξει;
Αβραμόπουλος: Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στην μπλε κάρτα θα διευκολυνθούν: ο υποψήφιος πρέπει απλώς να καταθέσει μια σύμβαση εργασίας, η οποία να έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μήνες και όχι να ισχύει όπως μέχρι τώρα για ένα χρόνο. Ο κάτοχος μιας μπλε κάρτας θα μπορεί να κάνει αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής μετά από τρία αντί για πέντε χρόνια. Εκτός τούτου, τα εισοδηματικά όρια για την απόκτηση της μπλε κάρτας θα μπορούν να μειωθούν στο ένα τρίτο, έτσι ώστε αυξηθεί η εμβέλεια / το εύρος τους. Επιπλέον θα διευκολυνθεί η συνένωση των οικογενειών για τους υψηλής κατάρτισης εργαζόμενους από τρίτες χώρες. Και τέλος ο κάτοχος της μπλε κάρτας θα μπορεί στο μέλλον να μετακινείται και να μετεγκαθίσταται ευκολότερα εντός της Ε.Ε. Επιπλέον θα του επιτραπεί να εργάζεται παράλληλα με την υπαλληλική του απασχόληση και ως ελεύθερος επαγγελματίας, κάτι το οποίο στοχεύει στο να ενισχύσει την ίδρυση επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως θα υπάρξουν και μέτρα τα οποία θα εμποδίζουν τις παραμορφώσεις (της αγοράς εργασίας) και τα μειονεκτήματα για τους κατοίκους της Ε.Ε. λόγω της πρόσβασης των υψηλά καταρτισμένων πολιτών τρίτων χωρών σε συγκεκριμένους τομείς. Είναι μια ισορροπημένη προσέγγιση.
Die Welt: Πόσες μπλε κάρτες θα εκδοθούν;
Αβραμόπουλος: Είναι δύσκολο να το πούμε και ουσιαστικά εξαρτάται από τα εισοδηματικά όρια για κάθε χώρα. Υπολογίζουμε όμως ότι με το νέο σύστημα το οποίο προτείνουμε σήμερα θα μπορούσαν να εκδοθούν μελλοντικά στην Ε.Ε. μεταξύ 32 και 137.000 μπλε κάρτες.
Die Welt: Οι πρόσφυγες πως θα ενσωματωθούν;
Αβραμόπουλος: Η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι πρωτίστως υπόθεση των κρατών μελών. Κάθε χώρα γνωρίζει καλύτερα τι μπορεί να γίνει επί τόπου. Σημαντικό Είναι μόνο το να προσπαθήσουν την επιτυχημένη ενσωμάτωση. Η ενσωμάτωση των προσφύγων είναι ένα πολιτικό, ηθικό και οικονομικό καθήκον για όλες τις χώρες τις Ε.Ε. ώστε να προαχθεί η συνεργασία και η ευημερία. Αναμένουμε ότι οι πρόσφυγες θα αποδεχθούν τις αξίες και τους κανόνες μας. Πρέπει όμως να τους προσφέρουμε τις δυνατότητες να πάρουν μέρος στην κοινωνική και οικονομική ζωή
Die Welt: Ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ε.Ε.;
Αβραμόπουλος: Μπορούμε να υποστηρίξουμε τα κράτη μέλη ιδίως οικονομικά, λ.χ. με τη δημιουργία τάξεων υποδοχής ή με επιγραμμικά (online) μαθήματα γλώσσας, με την ενίσχυση ασυνόδευτων νέων ή με την ενσωμάτωση σε αθλητικά σωματεία. Το νέο σχέδιο δράσης μας για την ενσωμάτωση περιλαμβάνει πολλά μέτρα , αλλά τελικά η ευθύνη βρίσκεται στα κράτη μέλη.