Προς αναζήτηση νέου Προέδρου της Γερμανίας η Μέρκελ - Στα "στοιχήματα" το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Νέους προβληματισμούς προκαλεί στην Άγκελα Μέρκελ η απόφαση του Γιόαχιμ Γκάουκ να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία στη θέση του προέδρου της Γερμανίας.

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω ότι είμαι καλά», είπε ο 76χρονος καθησυχάζοντας όσους εξέφρασαν φόβους για την υγεία του, προσθέτοντας ότι ο λόγος που αποσύρεται είναι η ηλικία του, καθώς «δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα έχω την ίδια ενέργεια και ζωντάνια για άλλη μία πενταετή θητεία».

Αυτή η κίνηση σημαίνει ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος πρέπει να βρει τον διάδοχό του τη στιγμή που θα ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017.

«Η αναζήτηση για διάδοχο θα ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια σχεδόν 15 μήνες πριν από την προσφυγή στις κάλπες. Μία σύγκρουση που η Καγκελάριος θα προτιμούσε να αποφύγει», αναφέρει το Spiegel.

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Γκάουκ, η Μέρκελ δήλωσε τη λύπη της σημειώνοντας ότι θα συζητήσει ήρεμα για τον διάδοχό του με τους ηγέτες του συντηρητικού συνασπισμού και την αντιπολίτευση. Σημειώνεται ότι η εκλογή θα γίνει από το κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο του 2017.

Κάτι τρέχει με τον Σόιμπλε…

Οι υποθέσεις για τον ποιος θα διαδεχθεί τον Γκάουκ είχαν ξεκινήσει πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με το AFP, οι συντηρητικοί αναφέρουν ως πιθανούς υποψήφιους τον Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και την Βαυαρή βουλευτή Γκέρντα Χάσελφελντ- που έχει διατελέσει Υπουργός Υγείας και είναι στενή σύμμαχος της Μέρκελ.

Η διαδικασία της υποστήριξης ενός υποψηφίου για την προεδρία σίγουρα θα στείλει ένα μήνυμα, για τους πιθανούς συνασπισμούς μετά από τις εκλογές, αναφέρει η εφημερίδα Tagesspiegel: «αν οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ αναζητήσουν τη στήριξη των Πρασίνων της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία για το πρόσωπο που θα επιλέξουν, αυτό μπορεί να βάλει τα θεμέλια για μία πρωτοφανή συμμαχία μεταξύ των κομμάτων σε εθνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με αναλυτές, η ενότητα στη Δεξιά θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πρόκλησης του αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD, που κερδίζει έδαφος και αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει περίπου το 15% στις δημοσκοπήσεις.