Forbes: Η Άγκελα Μέρκελ η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου

Τις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη παρουσιάζει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η ισχυρή γυναίκα της Ευρώπης δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία της χώρας της αξίας 3,3 τρισ. δολαρίων, αλλά ολόκληρο το ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φτάνει τα 16,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα, Χίλαρι Κλίντον, ενώ ακολουθεί η επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν.

Οι περισσότερες γυναικείες προσωπικότητες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, είναι στελέχη εταιρειών από τις μεγαλύτερες του κόσμου, όπως τη General Motors και το Facebook.

Όσο για τις νέες παρουσίες, είναι η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, καθώς και η κρατική σύμβουλος της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi.

Η εθνικότητα που “κερδίζει” είναι η αμερικανική καθώς στη λίστα βρίσκονται 51 ονόματα και ακολουθούν οι Κινέζες. Στις υπόλοιπες 40 θέσεις βρίσκονται γυναίκες από 27 διαφορετικές χώρες από τους χώρους της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της επιστήμης και της τεχνολογίας ή έχουν μεγάλη κοινωνική προσφορά.

Οι πιο ισχυρές γυναίκες της Κίνας είναι η Λούσι Πενγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος της γιγαντιαίας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, και η Μάργκαρετ Τσαν, Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως αναφέρει το Forbes, οι ετήσιες αποδοχές τους φθάνουν το 1 τρισ. δολάρια και επηρεάζουν περισσότερα από 3,6 δισ. ανθρώπους στον πλανήτη (συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους προφανώς).

Από αυτές, 32 είναι διευθύνουσες σύμβουλοι ή πρόεδροι επιχειρήσεων, 12 πολιτικοί ηγέτες, ενώ 11 είναι απλώς δισεκατομμυριούχοι. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι στα 57 έτη με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo Μαρίσα Μάιερ να εμφανίζεται ως η νεότερη (41 ετών) και τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β’ να είναι η γηραιότερη (90 ετών).

Δια της… απουσίας της “έλαμψε” η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας που αναγκάστηκε σε παραίτηση τον περασμένο Μάιο λόγω φορολογικών σκανδάλων που η ίδια, πάντως, αρνείται.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών γυναικών σύμφωνα με το Forbes βρίσκονται:

1. Angela Merkel – German Chancellor

2. Hillary Clinton – Presidential candidate

3. Janet Yellen – Chair of the US Federal Reserve

4. Melinda Gates – Philanthropist and co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation

5. Mary Barra – Chief executive, General Motors

6. Christine Lagarde – Managing Director, International Monetary Fund

7. Sheryl Sandberg – Chief operating officer, Facebook

8. Susan Wojcicki – Chief executive, YouTube

9. Meg Whitman – Chief executive, HP

10. Ana Botin – Chair, Banco Santander